RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Як правильно лікувати застуду: сімейна лікарка розвінчала поширені міфи

Хоча зима майже закінчилася, люди продовжують хворіти на респіраторні вірусні інфекції. Найчастіше їх лікують вдома, і не завжди правильно. Сімейна лікарка Дарина Дмитрівська розповіла проекту доказової інформації про здоров'я "Бережи себе", як правильно лікуватися і про які міфи щодо ГРВІ слід забути.

Читайте також: Не лише застуда: експерти назвали 8 хвороб, які найчастіше виникають у холодний сезон.

Фото: Getty Images

Насамперед лікарка пояснила, чому ефективних противірусних ліків від застуди не існує. Причина в тому, що симптоми ГРВІ (біль у горлі, кашель, нежить, температуру) можуть викликати сотні різних вірусів, і у більшості людей вони проходять без наслідків у середньому за тиждень.

"Противірусні" для лікування ГРВІ Дарина Дмитрівська називає "фуфломіцинами", які не мають доказової ефективності. Якщо ж людині здається, що препарат із реклами допоміг "придушити вірус", це результат самонавіювання.

"Застуда проходить сама через кілька днів. Якщо ви прийматимете "противірусне" і якщо не будете - поліпшення настане тоді, коли має настати, залежно від виду вірусу, стану вашого організму та інших факторів", - пояснює лікарка.

Не варто захоплюватися і народними методами лікування застуди. Якщо чай з лимоном в більшості випадків не завдасть шкоди, допоможе зігрітися і відчути комфорт, то закапування в ніс різних "бабусиних" засобів може бути небезпечним. Стосується це соку часнику, буряків, грудного молока та інших "цілющих" рідин.

Читайте також: Як правильно збивати температуру, якщо захворів: ці правила слід знати.

"Такі речовини є чудовим середовищем для розмноження бактерій, які вам тільки "дякують". І на додаток до вірусної інфекції, пацієнт матиме бактеріальну", - попередила Дмитрівська.

Щоб правильно лікуватися від застуди в домашніх умовах, потрібно пити багато рідини, більше відпочивати і прогулюватися на свіжому повітрі, якщо дозволяє самопочуття.

"Помірна фізична активність у межах, які в цей період будуть для вас комфортними, дуже корисна для боротьби з ГРВІ. До цих дій додайте симптоматичне лікування, за потреби (жарознижувальні засоби від лихоманки, сольовий спрей у ніс при нежиті, пастилки від болю в горлі). І цього буде достатньо, щоб ваш організм впорався з хворобою", - зазначає сімейний лікар.

Раніше імунолог розповіла, чи правда мед допомагає одужати при застуді.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я