RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Науковці назвали породи собак, які найчастіше хворіють на рак

Вчені провели дослідження, під час якого з'ясували, які породи собак найбільше схильні до раку. В рамках наукового експерименту фахівці вивчали улюбленців різних порід та розмірів: від чихуахуа, до мастифа та німецького дога, і це порівняння допомогло їм зробити певні висновки.

Так, у дослідженні Royal Society Open Science говориться про сильний взаємозв'язок між розміром тварини та ймовірністю захворювання на рак. Біолог з Каліфорнійського університету в Ріверсайді та автор дослідження Леонард Нанні пояснює, що маленькі породи мають більшу схильність до онкозахворювань, оскільки вони, як правило, довше живуть в порівнянні з великими породами. А з віком, як відомо, з'являється чимало факторів ризику для здоров'я, імунна система стає більш слабкою, пише видання BestLife.

Читайте також: Лікарка назвала 18 хвороб, якими можна заразитися від тварин.

мастифФото: unsplash.com

Німецькі вівчарки, золотисті ретривери та лабрадори - великі породи собак, які зазвичай живуть від 8 до 12 років, про що йдеться на сайті Американського кінологічного клубу (АКС). У той час як породи середнього розміру - французькі бульдоги, пуделі, кокер-спаніелі - та менші породи – чихуахуа, померанський шпіц, тер'єр - піддаються більшому впливу розвитку раку, бо живуть довше. Відповідно до АКС, середні породи живуть від 10 до 13 років, тоді як маленькі - до 15.

Під час дослідження Нанні з іншими фахівцями також з'ясували, що є породи собак, які більш схильні до певних видів раку незалежно від свого розміру. Наприклад, шотландські тер'єри мають високу ймовірність захворіти на рак сечового міхура. Також у них може розвитися рідкісний тип раку – саркома, яка проявляється в кістках і м'язових тканинах.

Читайте на тему: 40 уколів у живіт більше не роблять: як захиститися від сказу після укусу тварини.

французький бульдогФото: unsplash.com

Однак Нанні запевняє, що, незважаючи на вказаний вище взаємозв’язок між розміром собаки та можливістю хвороби, це ще не означає, що саме так і буде. Експерт наголошує, що дане дослідження радше допоможе ще краще проаналізувати породи собак та те, яку роль їхня генетика відіграє у розвитку онкохвороб.

"Собаки - надзвичайно хороша модель для розуміння генетичних змін, які можуть призвести до більшої сприйнятливості і конкретних видів раку", - підсумовує біолог.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я