Для підтримки здорової ваги важливий не тільки склад тарілки, але й час прийому їжі. В Instagram дієтолог Світлана Фус розповіла, чому найкращий час для вечері – за 3-4 години до сну.
"Це пов'язано з гормональною системою нашого організму, роботою травної системи. У вечірній час у нас мають активізуватися "нічні гормони": мелатонін та соматотропний гормон, які запускають використання організмом запасів жиру на енергетичні потреби", - пояснила фахівець.
Без дотримання режиму харчування і сну злагоджена робота цих гормонів неможлива. Фус радить лягати спати того ж дня, коли й прокинулися, а оптимальним часом відходу до сну називає 23 години.
"Згідно з циркадними ритмами, підшлункова залоза повинна знижувати свою активність не пізніше 21:00. Рівень інсуліну, який виділився в останній прийом їжі, повинен плавно знизитися і нормалізувати кількість глюкози в крові, - йдеться в публікації. - На формування та перетравлення харчової грудки необхідно близько 3-4 годин, залежно від того, які продукти ви вибрали на вечерю".
Читайте також: Коли потрібно робити перекус, а коли від додаткової їжі краще відмовитися.
Стосуються ці рекомендації не лише людей, які худнуть, а й тих, хто просто хоче підтримати своє здоров'я. При цьому на вечерю Світлана Фус радить їсти продукти, які дають ситість та комфорт вашому шлунково-кишковому тракту.
"За класикою я рекомендую на вечерю білок та овочі. Білок потрібно вибирати більш легкозасвоюваний: рибу, м'ясо птиці, яйця, - пише вона. - Якщо після вживання сирих овочів на вечерю відчуваєте дискомфорт у шлунку або з'являється відчуття голоду, овочі краще використовувати приготовані - тушковані, запечені, на пару. Обов'язково додавайте жири".
- Раніше Світлана Фус розповіла, коли потрібно обов'язково змінювати спосіб життя та скидати вагу.
- Дієтолог Оксана Скиталінська розвінчала харчовий стереотип про необхідність сніданків для всіх та кожного.