RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Як часто міняти зубну щітку і чи треба її кип'ятити перед першим використанням

Дотримання гігієни ротової порожнини - ключова умова здоров'я зубів. Щоб захистити їх від карієсу та нальоту, зуби слід чистити двічі на день по 3 хвилини. При цьому багатьох цікавить, якою має бути хороша зубна щітка, як її вибрати та використовувати. Стоматолог Уляна Нищій відповіла на поширені запитання, які хвилюють багатьох.

Як часто міняти зубну щітку

В Instagram лікар радить робити це в міру зношеності щетинок, кожні 3-4 місяці. "Дуже зручно змінювати щітку за настанням нової пори року: восени, взимку, навесні та влітку. Так точно не забудете", - пише вона.

Читайте на тему: Не закладаються генетично: стоматолог розвінчала міф про погані зуби.

Фото: Getty Images

Чи потрібно кип'ятити зубну щітку

Багато людей перед першим використанням зубної щітки обливають окропом, але стоматолог не рекомендує цей метод. "Окропом ви руйнуєте структуру щетинки, тому термін служби скорочується. Просто промийте водою, можете замочити в ополіскувачі або хлоргексидині 0,2%", - радить Нищій.

Яка щітка краща – м'яка або жорстка

"Не можна використовувати жорсткі щітки, вони шкодять яснам, - попередила лікар. - Якщо м'яка щітка розлазиться - у вас неправильна техніка чищення зубів, ви тиснете занадто сильно. Іноді можна середньої жорсткості, але тільки після огляду лікаря".

Чи потрібно закривати щітку ковпачком

Фахівець радить залишити ковпачки для подорожей, а вдома щітку потрібно ставити в сухе провітрюване місце, щоб вона добре висохла і всі бактерії загинули.

Читайте на тему: Не тільки проблеми з зубами: лікар назвала причини неприємного запаху з рота.

Фото: Getty Images

Яка щітка краще - звичайна або електрична

За словами стоматолога, різниці немає: головне - наскільки регулярно ви чистите зуби і чи дотримуєтеся техніки чищення.

Серед інших корисних рекомендацій – відокремлювати дитячі щітки від дорослих та ставити їх у різні стаканчики, а також не використовувати щітки з натуральною щетиною, що сприяє розмноженню бактерій.

"Зубна щітка - важливий компонент у щоденній гігієні зубів. Відкрию вам секрет: щітка важливіша, ніж зубна паста. Тому не нехтуйте правилами її вибору, догляду та використання", - підсумувала Уляна Нищій.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я