RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Не лише проблеми з зубами: лікар назвала причини неприємного запаху з рота

Погані зуби - поширена, хоч і не єдина причина неприємного запаху з рота. Нерідко ця проблема приводить людей на прийом до ЛОРа або гастроентеролога, і отоларинголог Владислав Демчина перерахував найпоширеніші її причини.

Фото: unsplash.com

Лікар розповів у Instagram, що медична назва неприємного запаху з рота – галітоз. Він може з'явитися як через особливості мікрофлори ротової порожнини, так і вказувати на деякі захворювання:

  • патології ЛОР-органів (тонзиліт, аденоїдит, риносинусит);
  • захворювання органів шлунково-кишкового тракту (гастрит тощо);
  • захворювання ротової порожнини (карієс);
  • ендокринні захворювання (при цукровому діабеті з рота може пахнути ацетоном).

Читайте на тему: Чому з'являється наліт на язику і коли потрібно звертатися до лікаря.

"Галітоз може бути і фізіологічним, вказувати на недостатню гігієну ротової порожнини. Якщо запах з рота з'являється вранці після нічного сну, його легко прибрати чисткою зубів. Це нормальний процес, який не вимагає лікування", - зазначив лікар.

Також специфічний запах із рота може з'являтися у людей похилого віку. Причина в тому, що з віком у нас зменшується вироблення слини слинними залозами.

Фото: unsplash.com

Читайте на тему: Чому в куточках рота з'являються заїди та як їх лікувати.

"Галітоз - важливий симптом. Якщо ви відзначаєте у себе неприємний запах з рота, не поспішайте перебивати його жуйкою - обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, - пише лікар Демчина. - Також існує такий термін, як галітофобія - коли людина відчуває страх, що в неї неприємний запах з рота, навіть якщо це зовсім не так. Зазвичай цим людям допомогу надають психологи".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я