RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Здоров'я

Новини

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Може не дати вам заснути. Лікар пояснила, чому не варто довго дивитися в телефон перед сном

Багато людей перед сном звикли гортати стрічку в Instagram або читати новини, які вдень могли пропустити. Частіше за все, такий сценарій закінчується тим, що з'являється безсоння і разом з ним бажання "поскролити стрічку ще п’ять хвилин". Лікар-офтальмолог Тетяна Баран пояснила, як телефон впливає на організм і чому краще не брати його до рук за кілька годин до сну.

На своїй сторінці в Instagram експертка розповіла, що користування гаджетом незадовго до сну призводить до того, що сон стає неякісним, з'являється розбитість вранці і сонливість, дратування протягом цілого дня - і так по колу.

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Синє світло не таке шкідливе як описують, проте воно має певний негативний вплив. Але не на очі, а на організм в цілому:

  • може не дати вам заснути через блокування виділення мелатоніну
  • впливає на циркадний ритм організму, на наше природне неспання і цикл сну
  • протягом дня синє світло будить нас і стимулює

Як виправити ситуацію?

  • Намагайтесь обмежити час перед телефоном за дві-три години до сну
  • Спробуйте в налаштуваннях нічний режим на телефоні, щоб мінімізувати вплив синього світла ввечері. Теплі кольори не вводять в оману, котра година, і дозволяють легше заснути, ніж дивлячись на пристрій у звичайному режимі дисплея.
  • Не лягайте на бік при перегляді телефону та не лежіть у повній темряві.

Фото: Getty Images

"А ще такий цікавий факт: люди часто асоціюють синє світло з комп’ютерами та телефонами, хоча найбільшим джерелом синього світла є сонце", - резюмує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я