RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У МОЗ пояснили, кому не потрібно робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19

Вакцинація залишається найкращим способом захиститися від нових заразних варіантів коронавірусу, які поширюються в Європі. Раніше МОЗ України опублікувало роз'яснення, чи потрібна бустерна доза щеплення, якщо нещодавно перехворів на COVID-19. Тепер у міністерстві розповіли, чи варто повторно вакцинуватися людям, які не входять до груп ризику тяжкого перебігу коронавірусу.

"Якщо людина не належить до групи ризику і їй ще не виповнилося 60 років – зараз робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19 не рекомендовано", – йдеться у повідомленні МОЗ у Telegram.

Фото: https://t.me/mozofficial

Нагадаємо, що до груп ризику, яким рекомендується другий бустер від ковіду, належать:

  • люди віком від 60 років;
  • люди, які проживають у закладах догляду за людьми похилого віку;
  • люди з інвалідністю;
  • люди з імуносупресією;
  • люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19;
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями.

Серед хвороб, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 - онкопатологія, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, хвороба Крона, виразковий коліт, ХОЗЛ, муковісцидоз, тяжкий ступінь бронхіальної астми, цироз, аутоімунний гепатит, неалкогольна жирова хвороба печінки, алкогольна хвороба печінки, інсульт, деменція, хвороба Паркінсона, міастенія, розсіяний склероз, церебральний параліч, епілепсія, цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, захворювання клапанів серця, серцева недостатність, кардіоміопатії, гіпертензія, трисомія 21 (синдром Дауна), тяжкий ступінь ожиріння, виражена нестача ваги.

Не рекомендовано отримувати додаткову бустерну дозу:

  • здоровим людям віком від 16 до 60 років;
  • вагітним без будь-яких супутніх захворювань, які збільшують ризик тяжкого перебігу ковіду;
  • людям із груп професійного ризику, наприклад, медпрацівникам, які не мають інших супутніх захворювань.

В Україні зробити щеплення від COVID-19 можна у будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Перелік пунктів доступний за посиланням https://bit.ly/vaccinationpoints або за телефоном 16-77.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я