RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Чому сняться кошмари: психолог назвав 4 головні причини

Нічні кошмари – явище вкрай неприємне та тривожне. Часто вони можуть виникати через тривалий стрес, невирішену проблему чи відсутність так званої "гігієни сну". Детальніше про причини виникнення нічних жахіть розповів кризовий психолог Мартін Лазіцкий.

Проблеми зі здоров’ям

Якщо ви маєте повторюваний сон з чітким незмінним компонентом: образом, запахом, відчуттям, сюжетом - у деяких випадках це може вказувати на соматичні проблем.

"Тут нема ніякої магії. Справа в тому, що під час сну ми розслабляємося і нам стають доступні відчуття дискомфорту в тілі, які ми не помічали через загальний ритм життя. Розслаблення під час сну та зниження впливу на сенсорні системи дає доступ до цих відчуттів, що можуть трансформуватися у сни", - розповідає експерт у Instagram.

Фото: Getty Images

Тривалий стрес

Стрес має здатність накопичуватися, дискомфорт від нього збільшуватися. Якщо ви протягом довгого часу мали підвищений рівень стресу, а кошмари почали снитися лише зараз, це може бути сигналом про те, що його стало забагато, а психіка не справляється. "Залишки" прожитого стресу мозок намагається обробити вночі.

Невирішене питання

Кошмари можуть виникати у відповідь на ситуацію, рішення до якої знайти важко або наразі неможливо. Але мозок не припиняє пошук і продовжує прокачувати ситуацію, трансформуючи її в образи та почуття. Цей процес дещо подібний до румінації – у психології це означає нав’язливий тип мислення, що зосереджується на негативному досвіді, переважно минулому, рідше теперішньому, і призводить до емоційних переживань. Різниця в тому, що проблема, яка не дає спати, може бути не до кінця усвідомленою.

Фото: Getty Images

Відсутність гігієни сну

Гігієна сну – це набір правил, що мають на меті полегшити процес засинання та зробити сон якіснішим. Одне з правил говорить, що ми не маємо переглядати збудливий контент чи займатися потенційно стресовими речами за півтори-дві години до сну.

"Якщо ви любите подивитися напружений трилер чи депресивну мелодраму, і все-це закінчується за 5 хвилин до відходу до сну, в результаті маєте перезбуджену психіку. Це дуже схоже на переїдання пізно ввечері, після якого неможливо заснути через тяжкість та біль у шлунку. В нашому мозку так само з'являється продукт для перетравлення, що може реалізуватися в нічних жахах", - резюмує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я