RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Лікар розповіла, як впоратися з безсонням після страшних новин

Новини про злочини російських окупантів позбавляють спокою мільйони українців, і навіть переїзд у безпечне місце не завжди допомагає покращити сон. Терапевт Ганна Бакшеєва розповіла, що у відповідь на сильний стресовий подразник може виникнути гостре безсоння, яке триває до 3 місяців.

"Безсоння може проявлятися проблемами із засинанням, пробудженням серед ночі або ранніми підйомами, - написала лікарка в Instagram. - Гостре безсоння, як правило, минає, коли стресовий фактор зникає, або ж пацієнт проживає його або адаптується до нього".

Фото: https://www.instagram.com/baksheieva.therapy/

За словами Бакшеєвої, важливо не допустити переходу гострого безсоння в хронічне, лікувати яке досить складно. Якщо поряд немає лікаря, можна спробувати налагодити сон самостійно: "На першому місці в лікуванні гострого безсоння – розібратися зі стресовим фактором. На другому – гігієна сну. На третьому – короткочасний прийом медикаментів".

"Якщо проблема тільки із засинанням, а вночі ви спите без пробуджень - мелатонін. Це штучний аналог нашого справжнього гормону мелатоніну, який виробляється у темний час доби та відповідає за сон, - пише Бакшеєва. - 1-5 мг за 30 хв/2 години до сну. Бажано пити в той самий час".

Мелатонін можна пити не більше місяця, і при цьому важливо дотримуватися гігієни сну - лягати в тиші та темряві.

Лікарка допускає прийом Донормілу протягом 5-7 днів (по 1 таблетці за 30 хвилин до сну). При цьому вона не рекомендує прийом барбітуратів – Барбовала, Корвалола, Корвалтаба, Валокорділа. Їх не використовують для лікування безсоння через велику кількість побічних ефектів: пригнічення дихання, зниження артеріального тиску, порушення координації, загальмованості, фізичної та психічної залежності. Також для лікування безсоння не використовують Сибазон, Клоназепам, Гідазепам, Леван.

"І не читайте на ніч новини!" - додала терапевт.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: