RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Коли здається, що життя зруйноване: психологи дали поради біженцям у евакуації

За даними Верховного комісара ООН у справах біженців, з початку повномасштабного вторгнення Росії Україну залишило понад 5 млн осіб. Деякі з них встигли забрати з собою найцінніше, інші бігли з-під обстрілі з одним рюкзаком, треті втратили рідний дім та все нажите. У будь-якому разі вимушені переселенці часто страждають від сильного ступору та думок, що їхнє життя зруйноване.

Центр психології та розвитку Київський дворик зібрав у Instagram поради для людей, які перебувають у вимушеній евакуації та щодня думають про те, що втратили все. Психологи переконані, що українці мають зберегтися, пережити колапс та не дозволити ворогові знищити себе зсередини.

Фото: Getty Images

Ви - це більше, ніж те, що з вами зараз відбувається

Експерти радять знайти та відчути різницю між собою та своїми речами. Ви - це не тільки ваш будинок, улюблені речі та побут, до якого ви звикли. Кожен із нас має глибину, ядро своєї особистості. Подумайте, яка ви людина? Які у вас принципи, духовні цінності, життєва позиція. Психологи кажуть, що це і є внутрішня сила, на яку можна спертися.

Згадайте, що вас наповнює

Під час вимушеної евакуації варто подумати, як ви допомагали собі у мирний час, коли були в стані стресу. Для когось це приготування їжі, комусь подобалося читати. Зробіть це для себе: через улюблені справи можна відновити внутрішню силу.

Є речі, які тільки ваші

Подивіться навколо себе: у вас є речі, які належать тільки вам. Можливо, це улюблений светр, кросівки, що пережили довгу дорогу, зубна щітка. Важливо відчути, що у вас є щось своє - де б ви не знаходилися в даний момент.

Ви не самотні

Навіть якщо поряд немає членів сім'ї або близьких людей, поряд з вами може опинитися людина, з якою ви щойно познайомилися під час евакауації. Ця людина переживає схожий досвід, і ви можете налагодити з нею емоційний контакт, поговорити про свої почуття або просто мовчки посидіти поряд.

Життя відбувається тут і зараз

Зупиніться та відчуйте, що ви живі. Весняне сонце зігріває, тепла їжа наповнює шлунок. Уповільніться та пошукайте в новій буденності приємні речі. Кожен момент - важливий, адже він веде нас до майбутнього щастя та зцілення.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я