RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Скільки потрібно спати дітям та дорослим і що робити з безсонням

Недосипання може стати причиною набору зайвої ваги, захворювань серцево-судинної системи та депресії. Тому режим сну є важливим елементом здорового життя.

Міністерство охорони здоров'я України розповіло, скільки часу потрібно спати і як покращити сон.

Скільки годин потрібно спати

Дорослі повинні регулярно спати не менше семи годин на добу, а молодь і люди, які страждають на хронічні захворювання, потребують навіть дев'ятигодинного відпочинку. І лише невелика кількість людей через генетичні особливості може витрачати на сон менш ніж шість годин без шкоди для здоров'я.

Чому потрібно спати понад сім годин на добу

Сон менш ніж сім годин на добу збільшує ризик розвитку хронічних захворювань, таких як:

  • діабет;
  • серцево-судинні захворювання, інсульт, гіпертонія;
  • збільшення ваги та ожиріння;
  • порушення імунітету;
  • погіршення психічного здоров'я; депресія.

Крім того, недостатня кількість сну може уповільнити ухвалення рішень, підвищити ризик ДТП, призвести до інших помилок.

Які проблеми виникають у разі дефіциту сну?

За словами невролога та сомнолога Ольги Бегашевої, через недосипання можуть виникати головні болі, порушення пам'яті та уваги, внаслідок чого людина вже не в змозі справлятися з тим обсягом роботи, який робила раніше.

Порушується вироблення всіх нейромедіаторних систем, що власне і є депресією. Нестача дофаміну призводить до погіршення настрою, занепаду сил та зменшення витривалості. Нестача норадреналіну спричиняє погіршення концентрації та уваги, появу розсіяності. А дефіцит серотоніну своєю чергою негативно впливає на настрій, підтримання тонусу судин та м'язового тонусу.

Невролог зазначає, що у важких випадках дефіцит сну призводить до серйозних психозів. Люди похилого віку ризикують отримати хвороби Альцгеймера та Паркінсона, склерози та інші захворювання. Через дефіцит сну не відбувається відновлення клітин нервової системи.

Крім того, недолік сну призводить до падіння імунітету, порушень вироблення антитіл, пам'яті, уваги. Збої в циркадних ритмах підвищують ризик скорочення життя, а засинання і пробудження в той самий час його продовжують.

Як покращити сон

  • дотримуйтесь режиму сну - лягайте і прокидайтеся в той самий час;
  • приберіть зі спальні телевізори, комп'ютери та смартфони;
  • уникайте кофеїну та алкоголю у вечірній час, не наїдайтеся перед сном;
  • не куріть перед сном;
  • не пийте багато перед сном;
  • протягом дня потрібна достатня фізична активність, наприклад, тренування;
  • не їжте в ліжку, не дивіться телевізор і не працюйте;
  • не лягайте спати, якщо не почуваєтеся сонним;
  • обмежте денний відпочинок до 45 хвилин;
  • якщо вищезазначене не допомагає покращити якість сну, слід звернутися до лікаря.

Що робити з безсонням?

Ольга Бегашева пояснила, що безсоння може бути реакцією на стрес і закінчитись протягом 2-3 місяців. Але є так звані ендогенні безсоння, лікуванням яких займається психіатр чи сомнолог.

Під час діагностики, крім опитування пацієнта, використовується полісомнографія. Причиною безсоння можуть виявитися проблеми з печінкою та кишечником, в результаті яких в організмі не виробляється серотонін, що і викликає розлад сну.

При непереносимості різних продуктів, наприклад, лектинів або глютена вони стають токсичними для нервової системи. У таких випадках медики проводять комплексну діагностику, лікування та зміцнення організму. Також при лікуванні безсоння використовують ксенонотерапію, масажі та розслаблюючі процедури.

Раніше китайський учений назвав найшкідливіші пози, в яких не можна спати.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я