RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Що треба знати про штам "Омікрон": все про симптоми, лікування та розробку вакцини

Лікарі розповіли про симптоми та лікування нового штаму коронавірусу "Омікрон". Відомо, що він є небезпечний як для тих, хто перехворів, так і для повністю вакцинованих.

"Апостроф" зібрав рекомендації лікарів-інфекціоністів.

Штам "Омікрон" виник наприкінці листопада у Південній Африці. Про це оголосила Всесвітня організація охорони здоров'я. За даними фахівців, даний штам вірусу має багато мутацій. Є багато випадків зараження ним людей, які мають імунітет до попередніх варіантів коронавірусу.

Як розповіла доктор медичних наук Ольга Голубовська, наразі залишається таємницею, чи здатен новий варіант коронавірусу призводити до більш важкого перебігу хвороби у порівнянні з іншими штатами. Зараз відомо лише, що вірус стрімко шириться планетою.

Проте експерти не до кінця впевнені, що “Омікрон”, як і варіант "Дельта", дуже контагіозний (заразний). Як і не знають, чи буде здатна стримати його вакцинація.

Симптоми

Як стверджують лікарі з ПАР, у хворих на “Омікрон” не зникає смак та запах на відміну від попередніх штамів. Ті, хто інфікувалися цим варіантом коронавірусу - відчували сильну втому та мали прискорений пульс. Один із медиків розповів, що позитивний результат на COVID-19 із новим варіантом хвороби мали здорові чоловіки, які відчували сильну втому, і близько половина із них була вакцинована.

Українські медики кажуть, що на вивчення симптоматики “Омікрону” потрібен час, точних даних нема.

Наразі немає інформації, що дозволяє припустити, що симптоми, пов'язані з “Омікроном”, відрізняються від інших симптомів. Для розуміння ступеня тяжкості хвороби, спричиненої цим варіантом, потрібно від кількох днів до кількох тижнів”, — наголосила Ольга Голубовська.

Лікування

Основний механізм лікування коронавірусу, як і до цього, полягає у ранній противірусній терапії, а також у ранній шпиталізації під час прогресивного перебігу цієї хвороби. Так стверджує Голубовська.

Вакцина

Виробники вакцин заявили про готовність працювати над оновленням препаратів та підлаштування їх під “Омікрон”.

Так, у планах компанії Pfizer та Moderna - випуск оновлених вакцин через близько 100 днів. Виробники препаратів зауважують, що були наперед розроблені стратегії на випадок появи нових штамів коронавірусу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що новий штам коронавірусу "Омікрон" наближається до України, його вже зафіксували у Росії.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я