RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Ефект плацебо: психіатр пояснила, чому недієві "заспокійливі" допомагають

Люди часто купують заспокійливі ліки з реклами, які не мають доведеної ефективності, тобто фуфломіцини. Випиваючи таку таблетку, можна відчути полегшення, проте це не пов'язано з дією препарату. Лікар-психіатр та медичний психолог Надь Беата пояснила, чому недієві "заспокійливі" допомагають.

"Валеріаночка та інші недоказові заспокійливі дійсно можуть допомагати, але не так, як це обіцяє виробник", - сказала лікар в Instagram та розповіла, як працює механізм допомоги.

Читайте також: Слід обирати життя: чи варто боятися побічних ефектів антидепресантів.

Фото: unsplash.com

"Насправді, це ефект плацебо, що працює на рівні думок, а не на рівні біохімії. І працює цей ефект здебільшого на людей легко навіюваних або тих, у кого немає тривожного розладу. Ми прийняли таблетку з думкою про те, що вона допоможе і знизить тривогу. Тривога знижується на фізіологічному рівні внаслідок цієї думки. У момент прийому недієвого заспокійливого стає краще внаслідок думки, а не від самого препарату", - пояснила психіатр.

Надь Беата наголосила, що це може спрацювати один, два або три рази. Але якщо людина вже має сформований тривожний розлад – це шлях в нікуди. Прийом таких препаратів лише відтягує можливість отримати адекватну допомогу та лікування.

"Як психіатр кажу: "для роботи з сильною частою та неконтрольованою тривогою є такі шляхи допомоги - або психотерапія, або адекватний протитривожний препарат, але точно не крапельки з реклами на ТБ", - наголосила лікар.

Надь Беата - психіатр, медичний психолог Фото: instagram.com/dr_beata_nad

Раніше лікар пояснила, які таблетки можна ділити навпіл, а які не варто.

Цікаві новини для вас:

Як приймати ліки, щоб не нашкодити здоров'ю: 5 важливих правил.

Є ризик смерті: лікарі попередили про небезпеку безконтрольного прийому калій йодиду.

Чи можна швидше одужати, якщо "пропотіти" застуду: як правильно лікуватися.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я