RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Що робити, якщо на природі вкусила гадюка: алгоритм першої допомоги

За даними Центру громадського здоров'я, в Україні мешкає три види отруйних змій. Усі вони належать до роду гадюк: гадюка звичайна (карпатська), степова гадюка та гадюка Нікольського. Як і інші змії, вони активні в теплу пору року, і найчастіше зустрічаються людям або у шлюбний сезон (квітень-травень), або у грибний (вересень-жовтень).

Змії не нападають на людей першими. Це може статися, якщо потривожити тварину, наступити, дражнити її ціпком, метушитися і різко рухатися під час зустрічі.

Читайте також: 40 уколів у живіт більше не роблять: як захиститися від сказу після укусу тварини.

Гадюка звичайна Фото: Wikipdeia

Міністерство охорони здоров'я України випустило пам'ятку про те, як поводитись у разі укусу змії. Головне - не намагатися висмоктати отруту з рани: це небезпечна помилка та грубе порушення правил першої допомоги.

Після укусу змії людині слід знерухомити пошкоджену частину тіла. Місце укусу слід звільнити від одягу, зняти взуття, шкарпетки тощо. Рану можна промити чистою водою, накласти на неї стерильну пов'язку.

Потерпілому потрібно пити багато води чи чаю. По можливості, слід негайно транспортувати його до медичного закладу або викликати швидку допомогу та побути поруч.

Читайте також: Як проявляється хвороба Лайма після укусу кліща: симптоми, які слід знати.

Накладати на рану джгут не треба. Також не можна висмоктувати з рани отруту. Заборонено також вживати алкоголь.

Укус гадюки рідко призводить до летальних наслідків. У групі ризику – діти, люди похилого віку, а також особи зі зниженим імунітетом. У легких випадках отрута змії може викликати біль і набряк у місці укусу, у тяжких – запаморочення, нудоту, блювання, діарею, тахікардію, втрату свідомості, озноб.

Фото: https://t.me/mozofficial

Раніше ми розповідали, як зняти свербіж і дискомфорт після комариних укусів.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я