RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Не тільки вік та стрес: лікар назвала поширені причини появи сивини

Поява сивини - природний процес, який у кожного відбувається у різному віці. Прискорити її може стрес, але не тільки він є винуватцем знебарвлення шевелюри. Бакалавр медицини і хірургії, лікар Ваніта Раттан у коментарі The Sun розповіла про причини сивини, на які ми можемо вплинути.

Стрес

Під час стресу в організмі виробляється гормон норадреналін, одна з головних функцій якого – мобілізація тіла та мозку для дій. Але ця хімічна речовина також може впливати на волосяні фолікули та меланінові клітини (меланоцити), які відповідають за пігментацію волосся. Коли стовбурові клітини меланоцитів виснажені, нове волосся виростає сивим - сірим, сріблястим або білим.

Читайте також: Як правильно зафарбовувати сивину в домашніх умовах: поради експертів.

Фото: Getty Images

Куріння

Куріння викликає низку серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи хвороби ясен та рак легень. Але Раттан каже, що згубна звичка також може сприяти появі ранньої сивини. "Куріння звужує кровоносні судини, зменшуючи кровопостачання волосяних фолікул, що може спричинити передчасну сивину", - попередила експерт.

Дефіцит вітамінів та мінералів

За словами Ваніти, вітаміни є важливими поживними речовинами, які сприяють росту волосся та запобігають передчасному старінню. Більшість вітамінів ми отримуємо з раціону. Вітаміни B3, B12, фолат та біотин важливі для блиску та кольору волосся. Їх дефіцит, у свою чергу, може призвести до появи сивини.

Вітамін В3 присутній у таких продуктах, як червоне м'ясо, птиця, риба, бурий рис, горіхи та насіння. Продукти, багаті на B12, включають м'ясо, рибу, яйця і молоко. Фолат можна знайти у темно-зелених листових овочах, таких як шпинат, а також бобових. Біотин міститься в м'ясі, яйцях, рибі та деяких овочах.

Читайте також: У яких продуктах узимку багато вітамінів: доступні варіанти для українців.

Медичні стани

Вітіліго - стан, у якому шкіра втрачає свій пігмент. Воно виникає, коли імунні клітини руйнують меланін у шкірі та волоссі. Результатом можуть бути білі плями на деяких ділянках шкіри, а також передчасно сиве волосся.

Фото: Getty Images

Нестача колагену

Колаген - будівельний білок, який відповідає за гарний стан кісток, шкіри, волосся, м'язів, сухожиль і зв'язок. Після 20 років наше тіло втрачає близько 1% колагену щороку, що знижує вироблення нових білків та сполук, які підтримують здоров'я волосся. Втрата колагену також може сприяти ламкості та повільному росту волосся.

Читайте також: Чому у жінок випадає волосся: лікар назвала 6 найпоширеніших причин.

Як зупинити сивину

Неможливо повернути назад вікову сивину, але вплинути на зовнішні чинники, такі як дієта чи стрес, цілком реально.

"Збалансована дієта, зменшення стресу та якісний рутинний догляд за волоссям - кроки, які ви можете зробити, щоб відновити колір волосся і сповільнити передчасне старіння, - каже лікар Роттан. - У майбутньому пересадка стовбурових клітин може допомогти людям, які незадоволені своєю сивиною".

"Існує поширена помилка, що стрижка або вищипування сивих волосків стимулює волосяні фолікули виробляти більше сивого волосся, але це не відповідає дійсності, - додала вона. - Хоча я не рекомендую виривати волосся, оскільки це може травмувати фолікули, ви можете обережно його зрізати".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я