RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Чи є в Україні новий штам коронавірусу XBB.1.5, який називають "Кракен"

У світі швидкими темпами поширюється XBB.1.5 - штам коронавірусу, який отримав неофіційну назву "Кракен" на честь міфічного чудовиська. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), наразі новий підвид Covid-19 виявлено у 29 країнах, у тому числі й США, де було зафіксовано перші випадки зараження. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, чи є новий штамм ковіду в Україні.

"Станом на початок січня нового штаму ХВВ.1.5 в Україні не виявлено, а ситуація з перебігом коронавірусу контрольована. Центр громадського здоровʼя на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV2, і з початку такого нагляду вже було зроблено 928 секвенувань", - повідомили у МОЗ.

Читайте також: Чи загрожує Україні спалах COVID-19 як у Китаї чи США.

Фото: Getty Images

У Міністерстві охорони здоров'я нагадали, що головним засобом уберегтися від тяжкого перебігу захворювання на коронавірус і зараження потенційно новими підваріантами є вакцинація.

"Якщо ви перебуваєте у безпечних умовах і маєте можливість звернутися до сімейного лікаря - не зволікайте і зробить необхідне щеплення проти COVID-19. Зараз в Україні є близько восьми мільйонів доз вакцини трьох типів: однодозова Johnson & Johnson, дводозові Pfizer (дитяча та доросла форми) і CoronaVac", - сказав заступник міністра охорони здоровʼя - головний державний сантіарний лікар України Ігор Кузін.

Читайте також: Коронавірус "втомився", але людям не можна розслаблятися - екс-санлікар України.

XBB.1.5 – ще одна мутація Омікрону, який вважається найбільш заразним варіантом коронавірусу. Вперше "Кракен" було виявлено в Америці у жовтні 2022 року. За оцінкою американського Центру з контролю та профілактики захворювань, він уже посідає друге місце після оригінального підтипу Омікрон, або 40% усіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США.

У ВООЗ повідомили, що нині проводяться лабораторні та епідеміологічні дослідження аби дізнатись, наскільки XBB.1.5 є більш серйозним, ніж інші циркулюючі підваріанти. Наразі недостатньо доступної інформації для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, пов’язаної з цим підтипом.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я