RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Що відомо про новий різновид Омікрона XBB.1.5 і чому він викликає занепокоєння

У грудні 2022 року у США почав активно поширюватися новий подваріант коронавірусу XBB.1.5, який відрізняється високою трансмісивністю, пише Reuters. Крім Сполучених Штатів, його також виявили у 28 інших країнах.

Старший епідеміолог Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Марія Ван Керкхов заявила на брифінгу, що цей різновид є найбільш трансмісивним подваріантом Омікрона. XBB.1.5 швидко поширюється через мутації, які допомагають йому прикріплюватися до клітин і легко розмножуватися.

Фото: Getty Images

Читайте по темі: Коронавірус "втомився", але людям не можна розслаблятися - екс-санлікар України.

XBB.1.5 - ще одна мутація Омікрона, який вважається найбільш заразним варіантом коронавірусу і наразі домінує у всьому світі. Різновид XBB вперше виявили у жовтні, і сам по собі він є рекомбінантом двох інших підваріантів Омікрона.

У ВООЗ поки немає даних про тяжкість XBB.1.5 або особливу клінічну картину хвороби, але підвищена заразність завжди викликає занепокоєння.

"Ми очікуємо нових хвиль зараження по всьому світу, але це не обов'язково призведе до нових хвиль смерті, тому що наші контрзаходи працюють", - сказала Ван Керкхов, маючи на увазі вакцинацію та відпрацьовані схеми лікування.

Читайте по темі: Друге бустерне щеплення від коронавірусу в Україні дозволили всім охочим.

Вірусологи поки не готові говорити про чергову кризу пандемії коронавірусу. XBB.1.5, ймовірно, пошириться у світі, але сучасні вакцини продовжують захищати від важких симптомів, госпіталізації та смерті.

"Немає причин думати, що XBB.1.5 викликає більше занепокоєння, ніж інші варіанти, які з'являються і зникають у ландшафті мутацій COVID-19, що постійно змінюється", - зазначив професор Ендрю Поллард, директор Oxford Vaccine Group.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я