RU  UA

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Чи врятує шапка від менінгіту: лікар спростувала давній міф

Кожен з нас хоча б раз чув історію про те, що потрібно в холодну пору року носити шапку, щоб уникнути появи менінгіту. Та чи так це насправді і що загалом потрібно знати про це захворювання, детально розповіла у соцмережах сімейна лікарка Христина Авраменко.

"Менінгіт - це запалення мозкових оболонок, які покривають головний і спинний мозок. Отже, це дійсно серйозне захворювання, яке може коштувати життя. Вирішальну роль в його лікуванні грає вчасна діагностика", - пояснила експертка у своєму блозі в Instagram.

Фото: Getty Images

Як запідозрити менінгіт?

Спершу будуть типові ознаки інфекційного захворювання:

  • лихоманка (температура 38 і вище)
  • сильний головний та м'язовий біль
  • сонливість.

Читайте також: Не від вітру та холоду: лікарка розповіла правду про менінгіт у дітей.

Згодом з'являться ознаки самого менінгіту:

  • збільшення тонусу потиличних м'язів або потилична ригідність (це коли складно і боляче нахилити голову вперед)
  • нудота, блювання
  • чутливість до світла, звуків, дотиків
  • зміна психічного стану (людина може бути дуже розгубленою та мати сплутану свідомість)
  • судоми
  • висипи на тілі: червоно-фіолетового кольору, частіше на кінцівках.

За словами спеціалістки, симптоми менінгіту можуть розвиватися протягом кількох днів та навіть годин. Вони також можуть виникнути в різному порядку та не всі водночас. "Найголовніше, що потрібно пам'ятати про менінгіт, - це те, що це інфекційне захворювання. Отже, його викликають віруси та бактерії (рідше гриби, простіші)", - пояснює лікарка.

Щоб захворіти, необхідні декілька факторів:

контакт з хворою людиною + ослаблений імунітет:

наприклад, гемофільна паличка типу Б (Hib-інфекція) і пневмококи передаються з крапельками слини при чханні чи кашлі. Далі інфекція потрапляє в кровотік, проходить через гематоенцефалічний бар'єр і викликає запалення мозкових оболонок - менінгіт.

Читайте на тему: Як уникнути переохолодження в період війни: важливі поради.

Що робити, щоб не захворіти на менінгіт?

"В першу чергу, вакцинуватись. Наприклад від гемофільної палички, пневмококу, вітряної віспи та менінгококу - всі ці інфекції можуть призвести до менінгіту. Окрім цього, мити руки не використовувати спільні предмети з іншими людьми, висипатися та збалансовано харчуватися", - каже фахівець.

Фото: Getty Images

Звідки з'явився міф про менінгіт та шапку?

Справа в тому, що ймовірність захворіти на менінгіт зростає в осінньо-зимовий період, якраз тоді, коли холодно і люди багато часу проводять в закритих приміщеннях, де контактують один з одним. "Відповідно, зараження відбувається інтенсивніше, - наголошує Авраменко. - Шапка - це головний убір, який допомагає зігрітися в холодну погоду і він точно не захищає від менінгіту. Адже щоб захворіти, збуднику хвороби необхідно якось потрапити всередину організму, кровотік".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: менінгіт