Цибуля - корисний компонент, який ми додаємо до більшості страв. Однак на самій цибулині користь не закінчується, знадобитися може і лушпиння цього овоча, яке ми звикли викидати. Дієтолог Оксана Скиталінська поділилася рецептом напою із лушпиння цибулі, який, за її словами, зробить все тіло здоровим та молодим.
Дієтолог Оксана Скиталінська
"Цибуля вважається овочем здоров'я, ми плачемо, коли нарізаємо її в салат. Її додають у страви у невеликій кількості, бо вона - концентрат біологічно активних молекул. Окрім самої цибулини, неабияку користь має її лушпиння. В цибулинні є унікальні поєднання надзвичайно цінних трьох речовин: фруктанів, кверцетину (33мг/100г) та кемпферолу (2,4-4,5мг/100г), органічної сірки", - розповідає експертка на своїй сторінці у Facebook.
Чим корисні ці речовини?
- Фруктани є пребіотиком, який живить найціннішу мікрофлору кишечника. Вони також посилюють активність імунних клітин, сприяють виробленню антитіл, і таким чином, зміцнюють імунну систему, полегшують адаптацію до гіпоксії (дефіциту кисню) дітей, які часто хворіють застудними захворюваннями).
- Кверцетин - один із найпотужніших антиоксидантів: відновлює активність вітаміну С, глутатіону і токоферолів, запобігає переходу адреналіну в токсичний адренохром, має антистресову дію. Його антиоксидантна активність на декілька порядків вища, ніж зеленого чаю та червоного вина. Кверцитин має протизапальну дію (блокує надмірну активність запальних молекул).
Чим корисний напій із цибулиння?
- виводить надлишки натрію та хлору з організму, має протинабряковий ефект. Це важливо для людей із артеріальною гіпертензією (високим тиском).
- Покращує стан капілярів та всіх судин, зменшує їхню ламкість та проникність. З віком капіляри запустівають, погіршується їхня структура і розвивається гіпоксія. У людей з цукровим діабетом напій з цибуляння посилює стійкість капілярів до пошкоджуючої дії гіперглікемії (коли багато цукру крові).
- Має антиалергійний ефект (блокує виробництво гістаміну).
- Нормалізує рівень холестерину (зменшує накопичення "поганого" холестерину в стінках судин і тим самим запобігає інсультам та інфарктам).
- Покращує роботу серцевого м'яза - сприяє виробленню енергії в клітинах міокарда та покращенню кровообігу, що є дуже корисним при серцевій недостатності. Зменшує ризик утворення тромбів.
- Прискорює загоєння ран.
- Зменшує ризик розвитку раку. Протираковий ефект пов'язаний із активацією гена р53. Цей ген змушує "самовбиватися" ракові клітини (цей процес називається апоптозом). Зменшує ризики раку яєчників, молочної залози кишечника, мозку.
- Покращує стан епітелію бронхів, має муколітичну та відхаркувальну дію.
- Кверцетин зменшує утворення речовин - лейкотрієнів, які у 1000 разів мають сильнішу запальну дію, ніж гістамін, і можуть провокувати розвиток бронхіальної астми.
- Кверцетин сприяє зниженню маси тіла. Допомагає нормалізувати обмін речовин, зменшити інсулінорезистентність та знизити масу тіла у жінок із синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ).
Рецепт напою:
Одну столову ложку порізаного цибулиння залити однією склянкою окропу та кип'ятити під кришкою на дуже слибкому вогні 5 хвилин. Охолодити та дати настоятися 2 години. Після чого напій готовий до вживання. Достатньо однієї склянки, можна у другій половині дня. Як довго вживати: необмежено, з невеликими перервами.
- Також Скиталінська поділилася корисним рецептом для молодісті мозку.
- Дієтолог розповіла, що пити замість фруктових соків.