RU  UA

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Чому виникає кашель при стресі та як з ним боротися: поради лікаря

Хоча поширення коронавірусу все ще продовжується, а українці в умовах війни часто застуджуються в бомбосховищах, існує безліч менш очевидних причин кашлю. Одну з них докладно описала педіатр та медичний блогер Дар'я Власенко.

У своєму Instagram лікарка розповіла, що у людей, які переживають стрес і тривогу, може виникати психогенний кашель. Він розвивається без будь-якого запалення в дихальних шляхах, але все ж не виникає на порожньому місці. Так, призвести до кашлю може тривожне дихання, кислотний рефлюкс, знижена реакція імунної системи та інші фактори.

Фото: https://www.instagram.com/dashkus/

"Коли ми нервуємося, наше дихання стає поверхневим і частим. Це може викликати сухість або подразнення горла, що може викликати кашель, - пише педіатр. - Тривога і стрес можуть сприяти кислотному рефлюксу. Якщо кислота зі шлунка досягає стравоходу, це може викликати кашель. Занепокоєння і високий рівень стресу можуть знизити реакцію імунної системи. Це може зробити вас сприйнятливішими до подразників або інфекцій, які можуть викликати кашель".

Також лікарка зазначила, що хронічний стрес може вплинути на блукаючий нерв - головний нерв, що йде від ствола головного мозку до кількох органів, включаючи легені.

Найчастішими симптомами у людей із хронічним кашлем є:

  • тривожність
  • безсоння
  • соматичні симптоми, наприклад, біль
  • порушення соціальних зв'язків
  • тяжка депресія

Доктор Власенко пише, що психогенний кашель найчастіше виявляється сухим і непродуктивним, зникає уві сні або коли увага людини зосереджена на чомусь іншому.

Як позбутися кашлю через стрес

Найдієвішими способами лікарка називає психологічну допомогу та лікарські препарати (наприклад, розсмоктування будь-яких пастилок). Також можуть допомогти фізичні навантаження, медитація, йога та збалансоване харчування.

"Спробуйте пити теплі заспокійливі рідини, такі як теплий чай з лимоном, імбиром, - йдеться в публікації. - Ложка меду заспокоює горло і полегшує кашель (дітям мед дозволений з 1 року). Не допускайте зневоднення та уникайте зневоднюючих продуктів та напоїв, таких як алкоголь, солона їжа і солодкі напої. Зволожуйте повітря. Знайдіть час для відпочинку. Вашому тілу потрібен час, щоб відновитися і перезарядитися. Спіть вночі від 8 до 10 годин і кілька днів уникайте фізичних навантажень, відпочиньте. Якщо причина кашлю - рефлюкс - не їжте і не пийте мінімум за годину до сну, а узголів'я ліжка або подушку потрібно буде підняти".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: