Цинк необхідний організму для нормального росту, статевого розвитку, репродуктивної функції. Він бере участь у процесі кровотворення, регуляції імунітету, відновленні тканин, зростанні нігтів та волосся, впливає на біологічну активність інсуліну. Нестача цього елемента може призвести до небажаних наслідків, детальніше про які розповіла лікар-дієтолог Світлана Фус.

Дієтолог Світлана Фус Фото: instagram.com/dietolog.fus

На своїй сторінці в Instagram спеціаліст поділилася, що основне надходження цинку в організм відбувається з продуктами харчування. Він розподіляється по всіх органах і тканинах, але у високих концентраціях проявляється у м'язах, кістках, шкірі, волоссі та передміхуровій залозі. "Залежно від ступеня дефіциту та його тривалості, а також адаптаційних можливостей організму людини, симптоми та наслідки нестачі цинку можуть бути різними", - пояснила детальніше Фус.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

"Нестача цинку може стати причиною порушень сну, погіршення стану шкіри та нігтів, випадання волосся, зниження апетиту, погіршення сутінкового зору, зниження настрою, збільшення тривалості загоєння ран", - продовжила експерт.

Світлана Фус зазначила, що легкий дефіцит цинку в організмі не викликає жодних специфічних симптомів, тому його важко визначити без належної діагностики.

Фото:

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Цинк міститься в таких продуктах:

  • субпродукти (яловича печінка)
  • яловичина та м'ясо птиці
  • морепродукти
  • яйця⠀
  • насіння (гарбузове, кунжут, соняшник)
  • горіхи (кедровий, арахіс, фісташки)
  • крупи, хліб, бобові
  • сир. ⠀

"Краще засвоюється із продуктів тваринного походження", - резюмувала Фус.