RU  UA

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Що таке лямбліоз і як він передається: лікар розповів про поширену кишкову інфекцію

Нещодавно ми розповідали, як пережити сезон кліщів, які можуть переносити хворобу Лайма або кліщового енцефаліту. Неабияку шкоду організму можуть завдати й інші паразити — лямблії. Цього разу лікар Олег Швець детально проінформував про протозойну паразитарну інфекцію.

"Лямбліоз — інфекція в тонкому кишечнику, яку викликає мікроскопічний паразит під назвою Giardia lamblia", — написав Олег Швець на сторінці в Facebook.

Читайте також: Ніколи не пробивайте пухирі: що в жодному разі не можна робити при опіках.

Лікар додав, що діагностика та лікування лямбліозу потребує фахових знань.

Причини лямбліозу

Олег Швець акцентував увагу на тому, що ці паразити процвітають у зараженій їжі, воді та ґрунті та можуть виживати поза носієм протягом тривалого часу. Випадкове їх споживання може призвести до інфекції.

"Найпоширенішим способом зараження лямбліозом є вживання води, що містить G. lamblia. Забруднена вода може бути в басейнах та водоймах. Джерелами забруднення є фекалії тварин, пелюшки та сільськогосподарські стоки", додав Швець.

Лямбліоз - дуже поширена проблемаФото: facebook.com/oleg.shvets.545

За словами лікаря, через їжу зараження лямбліозом зустрічається нечасто, бо тепло вбиває паразитів. Погана гігієна під час приготування їжі або вживання продуктів, промитих у зараженій воді, може сприяти поширенню паразитів.

"Лямбліоз передається і при особистому контакті. Наприклад, при незахищеному анальному сексі. Заразитися також можна при зміні підгузка дитині або під час роботи в дитячому садку. Діти мають високий ризик захворіти на лямбліоз. Крім дітей, до груп ризику інфікування належать люди із погіршенням імунного статусу та мандрівники, які відвідують країни, де не дотримуються надійних стандартів безпечності води та харчових продуктів", — акцентував увагу Олег Швець.

Симптоми

За словами лікаря, деякі люди можуть бути носіями паразитів лямблій, не відчуваючи жодних симптомів. В інших випадках, прояви з’являються через один-два тижні після зараження. До загальних симптомів належать втома, нудота, діарея або жирний стілець, втрата апетиту, блювота, здуття живота і спазми в животі, втрата ваги, надмірне газоутворення, головний біль, біль у животі.

Методи лікування

Олег Швець наголосив, що лікар може призначити протипаразитарні препарати, якщо інфекція важка. "Також для лікування лямбліозу використовують певні антибіотики. Не рекомендую брати на себе рішення про прийом протипаразитарних або антибактеріальних препаратів без консультації вашого лікаря", — уточнив він.

Як запобігти

Швець підкреслив, що потрібно ретельно мити руки, особливо якщо працюєте в місцях, де легко поширюються інфекції, наприклад, у дитячих садках.

"Подорожуючи в регіоні, де зустрічається лямбліоз, не вживайте воду з-під крана. Також не варто чистити зубів такою водою. Водопровідна вода також може міститися в льоду та інших напоях. Уникайте вживання сирих місцевих продуктів", наголосив лікар.

Олег Швець також додав, що потрібно бути обережними щодо сексуальних практик, пов’язаних з поширенням цієї інфекції, насамперед це стосується анального сексу. "Використовуйте презерватив, щоб зменшити ймовірність зараження лямбліозом", резюмував він.

Цікаві матеріали для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я