Операція Анджеліни Джолі: лікар пояснив, навіщо актриса видалила молочні залози

У 2013 році Анджеліна Джолі зробила операцію з видалення молочних залоз. На той момент акторці було 37 років, акторка не мала раку, але генетичний тест показав, що ризик його розвитку становить 87%. В інтерв'ю на YouTube-каналі акушера-гінеколога Людмили Шупенюк мамолог Євген Божок пояснив, як жінки можуть визначити ризик спадкового раку грудей, та в яких випадках такі радикальні операції можуть бути виправданими.

Читайте також: У Олівії Манн діагностували рак: актриса перенесла подвійну мастектомію.

Анджеліна Джолі зробила подвійну мастектомію до того, як у неї розвинувся рак Фото: Getty Images

Нагадаємо, що Анджеліна Джолі пройшла обстеження на гени BRCA, оскільки її мама та бабуся рано померли від раку молочної залози. "Моя мама боролася із хворобою протягом 10 років і пішла з життя у 56 років. Моя бабуся померла у 40 років. Я сподіваюся, що мій вибір дозволить мені прожити трохи довше", - говорила знаменитість про своє рішення.

Український мамолог пояснив, що у випадку Джолі йдеться про превентивну мастектомію - видалення молочних залоз до того, як рак може розвинутися. Акторка для цього мала серйозні причини, оскільки вона зробила аналіз і проконсультувалася з онкологами.

"Коли ми говоримо про BRCA-гени, то йдеться про молекулярну діагностику. На сьогоднішній день відомі два гени, носії яких мають більш високий ризик розвитку раку молочних залоз. При носійстві гена BRCA-1 такий відсоток може коливатися від 40 до 80%. На жаль, це стосується і раку яєчників. При носійстві BRCA-2 це десь до 70%. У будь-якому випадку це відсоток досить значний, щоб думати про те, що потрібно зробити щось профілактично", - каже Євген Божок.

Читайте також: Мамолог пояснив, як носіння бюстгальтера впливає на здоров'я та форму грудей.

Молекулярну діагностику на гени BRCA мамолог радить робити жінкам, у яких уже виявили карциному молочної залози віком до 50-60 років, а рак носить мультицентрический характер, тобто поширений місцево. Також це слід робити жінкам, чиї близькі родички мали таку хворобу.

"Якщо мова про молодих жінок, у яких мама мала рак молочної залози, то це теж дуже актуально. Тому що йдеться про спадковість раку, - каже лікар. - Ми знаємо на сьогодні, що спадкові форми зустрічаються приблизно у 10-15 % від усіх випадків раку молочної залози. Це не так мало, і таке обстеження дає нам можливість зрозуміти, чи її ризик хвороби становить 20-25%, або 80%. Це дві великі різниці".

Дізнайтеся також, у якому віці жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я