Як правильно лікувати застуду: сімейна лікарка розвінчала поширені міфи

Хоча зима майже закінчилася, люди продовжують хворіти на респіраторні вірусні інфекції. Найчастіше їх лікують вдома, і не завжди правильно. Сімейна лікарка Дарина Дмитрівська розповіла проекту доказової інформації про здоров'я "Бережи себе", як правильно лікуватися і про які міфи щодо ГРВІ слід забути.

Читайте також: Не лише застуда: експерти назвали 8 хвороб, які найчастіше виникають у холодний сезон.

Фото: Getty Images

Насамперед лікарка пояснила, чому ефективних противірусних ліків від застуди не існує. Причина в тому, що симптоми ГРВІ (біль у горлі, кашель, нежить, температуру) можуть викликати сотні різних вірусів, і у більшості людей вони проходять без наслідків у середньому за тиждень.

"Противірусні" для лікування ГРВІ Дарина Дмитрівська називає "фуфломіцинами", які не мають доказової ефективності. Якщо ж людині здається, що препарат із реклами допоміг "придушити вірус", це результат самонавіювання.

"Застуда проходить сама через кілька днів. Якщо ви прийматимете "противірусне" і якщо не будете - поліпшення настане тоді, коли має настати, залежно від виду вірусу, стану вашого організму та інших факторів", - пояснює лікарка.

Не варто захоплюватися і народними методами лікування застуди. Якщо чай з лимоном в більшості випадків не завдасть шкоди, допоможе зігрітися і відчути комфорт, то закапування в ніс різних "бабусиних" засобів може бути небезпечним. Стосується це соку часнику, буряків, грудного молока та інших "цілющих" рідин.

Читайте також: Як правильно збивати температуру, якщо захворів: ці правила слід знати.

"Такі речовини є чудовим середовищем для розмноження бактерій, які вам тільки "дякують". І на додаток до вірусної інфекції, пацієнт матиме бактеріальну", - попередила Дмитрівська.

Щоб правильно лікуватися від застуди в домашніх умовах, потрібно пити багато рідини, більше відпочивати і прогулюватися на свіжому повітрі, якщо дозволяє самопочуття.

"Помірна фізична активність у межах, які в цей період будуть для вас комфортними, дуже корисна для боротьби з ГРВІ. До цих дій додайте симптоматичне лікування, за потреби (жарознижувальні засоби від лихоманки, сольовий спрей у ніс при нежиті, пастилки від болю в горлі). І цього буде достатньо, щоб ваш організм впорався з хворобою", - зазначає сімейний лікар.

Раніше імунолог розповіла, чи правда мед допомагає одужати при застуді.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я