RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

"Корвалол" зможе купити кожен: 10 міфів про продаж ліків за рецептами з 1 квітня

Зміни щодо запровадження електронного рецепту стосується лише 60% препаратів від загальної кількості зареєстрованих в Україні.

Основні міфи вирішив розвіяти нардеп, голова профільного комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Перший міф - на всі ліки буде потрібен Е-рецепт. лектронний рецепт з 1 квітня не буде потрібен на усі доступні в Україні препарати. Зміни стосуватимуться лише 60% ліків, до яких входять антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, деякі антигістамінні засоби, кроворозріджуючі препарати, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі. Неправильне вживання подібних препаратів може зашкодити здоров’ю, а запровадження е-рецепту було однією з євроінтеграційних вимог.

Читайте також: Як придбати ліки з 1 квітня: інструкція е-рецепта

Другий міф - рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за Е-рецептом. На час воєнного стану громадяни можуть придбати ліки як за паперовим, так і е-рецептом.

Третій міф - якщо у закладі немає світла, то не зможу отримати рецепт на ліки. Якщо у лікарні відсутнє світло - спеціаліст може виписати пацієнту паперовий рецепт.

Четвертий міф - зміни під час війни не на часі. Радуцький нагадав, що рецептурні препарати й раніше відпускалися лише за відповідними документами. З 1 квітня додався більш зручний е-рецепт.

П’ятий міф - волонтери не зможуть закуплять ліки для потреб воєнного часу. Нардеп запевнив, що волонтери, благодійники, ВЦА та підрозділи ЗСУ зможуть закуповувати рецептурні ліки оптово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього не потрібен рецепт.

Шостий міф - запис до лікаря можливий на декілька днів наперед, тому громадяни не зможуть вчасно отримати ліки. За словами Радуцького, в екстренних ситуаціях можна викликати швидку, а пацієнтам з хронічними захворюваннями не треба кожного разу йти до лікаря. Повторні е-рецепти можна буде отримати дистанційно.

Сьомий міф - ВПО не зможуть отримати ліки, адже не мають доступу до свого сімейного лікаря. Під час воєнного стану е-рецепт оформлюється навіть без декларації із сімейним лікарем.

Восьмий міф - сімейні лікарі почнуть призначати лише дороговартісні ліки. Пацієнт, за словами Радуцького, сам приймає рішення щодо того, який купити препарати відповідно до наявності коштів. Ні лікар, ні фармацевт не мають впливати на вибір.

Дев’ятий міф - з 1 квітня українці не зможуть придбати ліки проти тиску, знеболюючі, для лікування серцево судинних захворювань, зокрема "корвалол". Радуцький вкотре нагадав, що рецептурні препарати й раніше відпускалися лише за наявності рецепту, а корвалов навіть після змін буде доступний у будь-якій аптеці.

Десятий міф - у звичайній аптеці не можна буде купити ліки для тварин. Додаткових змін щодо відпуску ліків для тварин не запроваджується, тому громадяни зможуть придбати лікарські засоби для тварин в аптеці за ветеринарним паперовим рецептом.

Раніше ми розповідали, які зміни очікують українців в аптеках з 1 квітня.

Вас може зацікавити:

МОЗ вводить нові правила з 1 квітня: як можна буде купити ліки за рецептом

У МОЗ розповіли, як і де безкоштовно зробити комп'ютерну томографію

МОЗ України спростувало 5 міфів про продаж антибіотиків за електронним рецептом

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я