RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Дієтолог розповіла, як максимально захистити організм від радіації за допомогою харчування

Загроза ядерної війни все ще існує, а тому краще зазделегідь озброїтися перевіреною інформацією, щоб мати змогу вчасно подбати про своє здоров'я. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пояснила, що не останню роль у цій ситуації відіграє харчування, за допомогою якого можна захистити організм у разі небезпеки.

Оксана СкиталінськаФото: facebook.com/O.Skytalinska

"При ядерному ударі має місце не лише зовнішнє, але і внутрішнє опромінення, яке залежить від продуктів харчування та напоїв, які вживає людина. Харчування може мати непряму протирадіаційну дію (підвищувати стійкість організму до радіаці)ї та пряму протирадіаційну дію (знижувати дозу внутрішнього опромінення)", - розповідає експертка на своїй сторінці у Facebook.

Які продукти харчування сприяють зниженню всмоктування та накопичення в організмі людини основних дозоутворюючих елементів? Та як правильно їх вживати?

Молочні продукти

  • Цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%).
  • Трохи менше - знежирене молоко (85-92%).
  • Набагато менше - вершки (15-8%), знежирений сир (10-12%), масло (2,5-1,5%), топлене масло практично не містить радіонуклідів (0%).
  • Тому з молока краще готувати масло, сир та сметану - більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку та маслянку).

Овочі

  • Механічне чищення (до 40% видалення радіонуклідів);
  • Ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій води (40%);
  • Варіння (60-80%). Тому салати готувати із варених овочів.

"Оскільки у варених овочах мало вітамінів, в першу чергу, вітаміну С, потрібно додатково його вживати у таблетках, вітаміни групи В, найдоступнішим джерелом є аптечні дріжджі", - ділиться спеціалістка.

  • Печериці не вживати в сирому вигляді і не смажити, а обов'язково відварювати (у відвар переходить майже 85% цезію).
  • М'ясо та рибу відварювати (у бульйон переходить до 50% радіонуклідів). Найбільше накопичують радіонукліди кістки, тому їх не використовувати навіть для варіння бульйону.
  • В яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі і при варінні можуть переходити у яйце, тому потрібно готувати омлети.

Блокатори та декорпоранти радіонуклідів

Їжа може захищати і механізми цього захисту можуть бути різними.

Радіопротектори - це продукти, які не впливають на накопичення радіоактивних речовин, проте зменшують їхню шкідливу дію. За словами дієтолога, до них належатьантиоксиданти: токофероли (природній вітамін Е - ростки пшениці, у капсулах),

  • вітамін С у підвищених дозах (таблетки, шипшина, смородина)
  • вітамін А (печінка тріски, яловича/куряча печінка, капсули)
  • каротиноїди (морква, помідори, томатна паста)
  • селен (цибуля, часник, сало)
  • поліфеноли (кверцетин -- настій цибулиння, гречка)
  • рутин, катехіни (зелений та чорний чай).

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Блокатори надходження, які зв'язують радіонукліди в травній системі. Це рослинні полімери - різні види харчових волокон (клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати).

Нерозчинна клітковина (пшеничні та житні висівки), лігнани (насіння льону та сезаму мелене) прискорюють рух кишечного вмісту по кишечнику, сприяють жовчовиділенню та зв'язуванню жовчю шкідливих речовин. Це наступні продукти:

  • Пектини (яблука печені, буряк варений, буряковий жмих, шкірка лимона та апельсина, смородина, жито, ячмінь, рис нешліфований), фітати (горох, квасоля), альгінати (морська капуста та агар-агар) зв'язують радіонукліди.
  • Це також можуть бути соки із мякоттю (морквяний, овочевий, вишневий).

Корисні продукти: цукати із шкірок лимона та апельсина, смородина перетерта з цукром, агар-агар, суха морська капуста або у консервах, сушені яблука, пастила, мармелад, сушені пластинки буряка, моркви.

Блокатори накопичення - це продукти, які зменшують накопичення радіонуклідів в організмі, у певних органах, наприклад, кістках та щитовидній залозі. Експертка пояснює, що це хімічні аналоги тих радіонуклідів, які надходять до організму при радіаційному забрудненні. Хімічний аналогом радіоізотопів цезію є калій, стронцію - кальцій, йоду - стабільний йод.

"Тому таблетки кальцію глюконату та йодиду калію (або 5% йоду спиртового) - це прості і ефективні засоби, - каже Скиталінська. - Але їх не можна просто так приймати для профілактики. Лише за потреби. Бажано мати упаковку".

Декорпоранти утворюють із радіоактивними речовинами комплексні сполуки, які легко виводяться з організму. Це багаті білками продукти, потогінні та легкі сечогінні чаї, адаптогени - лимонник, женьшень, ехінацея. З білків важливі сірковмісни амінокислоти - L-цистеїн (у жовтках яєць, яйцях).

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Антирадіаційні страви

Кисіль з пектином. У киплячу воду додати розведений у воді картопляний крохмаль та порошок пектину, довести до кипіння, зняти з вогню, додати ягідного пюре, яблучного соку або настою шипшини.

Желе з пектином і агар-агаром. В яблучний сік чи ягідний морс покласти пектин і агар-агар. Почекати, коли розчиниться, довести до кипіння, розлити у формочки.

Каша гречана з висівками. У гречану кашу при варінні покласти суміш мелених пшеничних, вівсяних та житніх висівок. Посолити йодованою сіллю в кінці приготування страви. Вживати із пюре з вареного буряка.

Бурий рис із квасолею та висівками. Те саме, що і у попередньому рецепті: додаємо висівки під час варіння рису.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

"Старе самурайське прислів'я каже: меч варто носити із собою щодня все життя, навіть, якщо він знадобиться лише один раз", - резюмує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я