RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Коли приймати калій йодид: у МОЗ розповіли про йодну профілактику

Ризик ядерної аварії на Запорізькій АЕС залишається високим через обстріли РФ. У зв'язку з цим багато українців перейнялися питаннями щодо йодної профілактики, яку рекомендується проводити лише після офіційного повідомлення влади.

Отримавши від українців безліч уточнюючих питань, Міністерство охорони здоров'я у Telegram відповіло на найпопулярніші з них.

Чи можна приймати розчин йоду замість йодиду калію?

У Міністерстві наголосили, що для йодної профілактики рекомендується приймати виключно калій йодид. Інші препарати йоду не накопичуються у щитоподібній залозі і не захищають її від радіоактивного йоду. Використовуючи розчин йоду, ви ризикуєте отримати серйозні хімічні опіки.

Фото: https://t.me/mozofficial

Чи потрібно приймати калій йодид після 40 років?

Калій йодид захищає лише щитоподібну залозу, але не інші органи. Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, тому прийом калію йодиду не принесе великої користі, а ось нашкодити може.

Фото: https://t.me/mozofficial

При цьому прийом калій йодиду необхідний жінкам старше 40 років, які чекають на дитину або годують грудьми. У них щитоподібна залоза активніша і поглинає більше радіоактивного йоду.

Фото: https://t.me/mozofficial

Як розрахувати дозу йодиду калію для дітей?

Розраховувати дозування має лікар. При цьому важливо уважно дотримуватись рекомендацій та не плутати міліграми (мг) та мікрограми (мкг). В Україні препарат для йодної профілактики містить 125 мг речовини в 1 таблетці.

Фото: https://t.me/mozofficial

Харчові добавки з йодом містять меншу дозу йодиду калію, ніж необхідна для йодопрофілактики, тому приймати їх жменями недоцільно.

Фото: https://t.me/mozofficial

Чи потрібно приймати калій йодид, якщо видалено щитоподібну залозу?

Після видалення щитоподібної залози йодна профілактика не є необхідною, але якщо у людини залишилася одна доля органу, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Фото: https://t.me/mozofficial

Коли приймати калій йодид?

Займатися йодною профілактикою слід лише після оповіщення офіційних органів влади. Оптимально прийняти калій йодид за 6 годин до впливу радіоактивного йоду та через 8 годин після нього. Пізніший прийом принесе більше шкоди, аніж користі. Також препарат не слід приймати "про всяк випадок".

Фото: https://t.me/mozofficial

Фото: https://t.me/mozofficial

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я