Не чекайте від них чуда: лікар розповіла про ефективність БАДів

БАДи - це біологічно активні добавки, які певним чином можуть сприяти деяким процесам в організмі, але ці впливи не контролюються. Саме тому в інструкції часто описано "допомагають від усього", як розповідає лікар-імунолог-алерголог Віра Сем’янчук. Фахівець пояснила, у яких випадках прийом біодобавок може становити небезпеку для організму та чому не варто чекати від цих препаратів якоїсь "супер надзвичайної дії".

Лікар-імунолог-алерголог Віра Сем’янчукФото: vise.com.ua

"Зареєструвати БАДи легше, ніж лікарський засіб. Тому деякі фірми реєструють лікарський засіб як БАД в Україні. Тоді діюча речовина може вивчатись та мати публікації в міжнародних журналах. Однак це не доведено і ефективно", - зазначає експертка у своєму блозі в Instagram.

Чому БАДам не слід довіряти на 100%?

  • Якщо товар зареєстрований як БАД - він не проходить ретельний контроль, тому вони визнані, як препарати з недоведеною ефективністю.
  • Більшість БАДів не нашкодять організму, але й не чекайте від них чудо-ефекту.
  • В БАДах дуже часто містяться певні групи вітамінів, мікроелементів, корисних бактерій і, навіть, віт Д3 (також часто зареєстрований як БАД). Деякі з них є необхідні для дітей та дорослих. Але чи міститься в БАДі достатня кількість потрібної речовини - невідомо.
  • В деяких БАДах кількість потрібних вітамінів чи мікроелементів часто в малих дозуваннях або вони недостатньо всмоктуються.
  • Дуже часто БАДи - це рекламний хід, коли в 1 таблетці "вирішення всіх ваших проблем".
  • БАДів є велика кількість, і при неконтрольованому прийомі можуть бути небажані наслідки.

Фото: Getty Images

Важливо пам'ятати, що абсолютно безпечних препаратів немає. Кожен засіб, у тому числі вітаміни та мінерали, мають показання, протипоказання та побічні ефекти. Саме тому найкращий варіант – не займатися самолікуванням, а спершу проконсультуватися зі спеціалістом.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я