RU  UA

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Заразитися може кожен: лікар розповіла про ризик туберкульозу

Туберкульоз - тяжке інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом. Його збудником є мікобактерія (паличка Коха). Сімейний лікар Христина Авраменко назвала основні симптоми цієї небезпечної хвороби та розповіла, хто перебуває у зоні ризику.

За словами фахівця, туберкульоз передається не так швидко, як інші інфекції. Зазвичай заражаються ті, хто тривалий час перебуває у закритому просторі разом із людиною, хворою на туберкульоз. Наприклад, лікар та водій громадського транспорту.

Фото: Getty Images

"Хворіти на туберкульоз не соромно, адже заразитися може кожен - зазначила лікар в Instagram. - Ця хвороба не залежить від рівня забезпеченості. Проте деякі мають більший ризик виникнення захворювання, а саме: військовослужбовці, медики, шахтарі та металурги, ув'язнені, хворі на ВІЛ, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, автоімунні захворювання, а також усі діти та люди похилого віку".

Симптоми туберкульозу

Симптоми туберкульозу можуть виявлятися протягом багатьох місяців, саме тому пацієнти часто звертаються на пізніх стадіях хвороби. Це призводить до ускладнень та тривалого процесу лікування.

Перші та основні прояви туберкульозу:

  • кашель, який не припиняється понад два тижні;
  • різке схуднення;
  • нічна пітливість;
  • слабкість.

Що буде, якщо не лікувати туберкульоз?

У деяких випадках хворі без лікування вмирають упродовж 1-2 років. В інших - туберкульоз переходить у хронічну чи резистентну форму. Тоді хворий протягом багатьох років виділяє бактерії та заражає оточуючих.

Загострення туберкульозу відбувається з високою температурою та хворобливим кашлем із кровохарканням. Якість життя таких осіб стрімко погіршується.

Фото: Getty Images

Лікар також розвіяла найпопулярніші міфи.

1. Вакцинація БЦЖ при народженні повністю не захищає від зараження туберкульозом, лише знижує його ризик. Однак саме завдяки вакцині діти зараз хворіють вкрай рідко.

2. Масове флюорографічне обстеження грудної клітки не є ефективним способом виявлення туберкульозу.

Найкращим методом скринінгу у світі визнано цільове обстеження. Що це? У кожного сімейного лікаря має бути скринінг-анкета, за якою він щорічно визначає чи перебуває пацієнт у групі ризику. Якщо так, необхідно направити його на додаткове обстеження.

"Ранній початок лікування при туберкульозі - запорука успішного одужання", - підкреслила лікар.

Христина АвраменкоФото: instagram.com/avramenko.doc

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я