RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Інфекціоніст розповів, чим небезпечна холера і як вона проявляється

Російські окупанти закрили Маріуполь на карантин через можливе поширення холери. Це гостра діарейна інфекція, яка передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, найчастіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Інфекціоніст Роман Пономаренко розповів, чим небезпечна холера та як вона проявляється.

Збудником захворювання є холерний вібріон, який може довго перебувати у навколишньому середовищі. "Звичайно, при кип'ятінні води та термічній обробці продуктів гине протягом хвилини, але там все ж таки - не до цього", - підкреслює фахівець.

Фото: Getty Images

Холера погано переносить кисле середовище. Тому люди з підвищеною кислотністю шлунка мають менші ризики захворіти на цю інфекцію. Проте так відбувається не завжди. Холера виділяє токсини: як у простому вигляді, що призводить до діареї, так і загибелі - дає вторинні ускладнення.

Шляхи передачі холери

Джерелом холери є людина, яка має гострі прояви хвороби. Є варіант бактеріоносійства, але це є не найбільш небезпечним. Також переносниками інфекції можуть бути мухи та таргани, кількість яких збільшується через антисанітарію.

Симптоми холери

Внаслідок ураження слизової тонкого кишечника токсином починаються наступні прояви:

  • "тече, як із відра", у випорожненнях осад на кшталт пластівців "рисового відвару";
  • підвищення температури немає, а подекуди навіть знижена;
  • блювота фонтаном без позивів.

Небезпека холери полягає в тому, що через сильну діарею та блювоту організм втрачає багато рідини, макро і мікроелементів. У свою чергу це призводить до порушення функцій усіх органів. Тобто можна померти від зневоднення.

Лікування холери

При легкій течії лікувати інфекцію можна вдома за допомогою пиття адаптованих сольових розчинів типу Регідрону. Проте в окремих випадках без стаціонару не обійтися.

Для лікування холери використовують антибіотики, але з ними треба діяти обережно.

Вакцина від цієї інфекції є, але вона обмежена в доступі та дає нетривалий імунітет.

Фото: Getty Images

Щоб зменшити ризики інфікування холерою, потрібно дотримуватися профілактичних заходів, коли це можливо, звичайно. Лікар Вікторія П'єц назвала кілька простих способів.

  • використовуйте чисту воду;
  • не купуйте продукцію "з землі" на стихійних ринках;
  • ретельно мийте овочі та фрукти;
  • не купайтеся у водоймах, які не придатні для купання;
  • ретельно готуйте їжу;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни.

Читайте також, епідемія холери та інших хвороб загрожують не тільки Маріуполю: що кажуть медики.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я