Чому з’являються "мушки" перед очима і чи можна їх позбутися

Неправильний та несвоєчасний догляд за очима може стати причиною різного роду проблем: призвести до помутніння кришталика чи появи "літаючих мушок" - дивних плям, які латинською називаються Muscae volitantes (мушки, що літають). Вони можуть виглядати як точки або плями, нитки, гусениці, павутинки, і це – не оптичні ілюзії. Лікар-офтальмолог Тетяна Баран назвала причини виникнення "мушок" та розповіла про лікування.

"Більшість з вас коли подивиться на безхмарне небо або білу стіну, побачать "мушки", що літають перед очима. Що це, звідки береться та як лікується? Справа в тому, що 2/3 ока заповнені прозорою желеподібною речовиною, скловидним тілом, в складі якого є вода, гіалуронова кислота, невелика кількість колагенових волокон та білків", - пояснює експертка у Instagram.

Фото: Getty Images

Яка причина появи "мушок"?
Причиною появи "мушок" є деструкція скловидного тіла, коли окремі волокна потовщуються і втрачають прозорість, злипаються між собою, утворюючи грудки, що схожі на намистини. "У більшості випадків те, що ви бачите, – це тінь від помутнінь, яка відбивається на сітківці", - розповідає лікарка.
Причини:

  • вік 40-60 років
  • міопія
  • артеріальна гіпертензія , ендокринні і метаболічні порушення
  • цукровий діабет
  • травма голови та очей
  • перенесені інфекційні хвороби очей

"У разі появи "мущок" потрібно планово пройти обстеження в офтальмолога. Навіть у тому випадку, коли вони вам не заважають. Однак якщо мушки з'явились раптово - це може бути симптомом відшарування сітківки або скловидного тіла, що супроводжується спалахами світла, блискавками. У такому разі потрібно негайно до записатись на прийом до офтальмолога", - зазначає фахівець.

Фото: instagram.com/dr.tetyana_baran

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я