Як користуватися кондиціонером, якщо в домі дитина: поради дитячого лікаря

Розпочався сезон спеки, а значить і сезон роботи кондиціонерів. Однак існує поширена думка, що неправильне використання техніки може призвести до небажаних наслідків: стати причиною застуди, запалення легенів і алергії. Лікар-педіатр Ірина Платонова розповіла, чи так це насправді та чи слід використовувати кондиционер у приміщенні, де є діти.

"Дітям можна перебувати у приміщенні, де працює кондиціонер. Можна навіть спати в кімнаті з ввімкнутим кондиціонером. Холодне повітря не спричиняє розвиток захворювань. Щоб захворіти на вірусне чи бактеріальне захворювання, потрібно вдихнути вірус чи бактерію, чи проконтактувати з ними, якщо ця інфекція передається контактно-побутовим шляхом", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

Фото: instagram.com/dr_iryna_

Яких правил варто дотримуватися для безпечного користування кондиціонером?

  • Вчасно змінювати фільтри в кондиціонері. Є така бактерія Legionella - вона дуже любить "вологі" середовища: системи кондиціонування, зволожувачі повітря, оприскувачі. Вчасно не змінений фільтр, не почищений кондиціонер може стати джерелом розмноження легіонелли, і як наслідок може виникнути пневмонія. Щоб цього не трапилося, потрібно слідкувати за технічним за гігієнічними обслуговуванням кондиціонера.
  • Потік повітря має бути спрямований догори, а не вниз.
  • Не потрібно довго перебувати під прямим потоком повітря, оскільки це може спричинити запалення м'язів - міозит.
  • Для уникнення різкого перепаду температур різниця між іншими кімнатами в будинку має бути не більше 5 градусів Цельсія.
  • Декілька разів на день слід провітрювати приміщення, де ввімкнутий кондиціонер, робити вологе прибирання. Особливо це стосується офісів - має бути циркуляція повітря.
  • Кондиціонер - чудовий винахід сучасності, і потрібно ним вміло користуватися. При правильному користуванні загрози захворювання він не несе.

Дізнайтесь, як у спеку захиститися від перегріву та теплового удару.

Також лікар-педіатр розповів про те, що діти можуть хворіти кожні 2-3 тижні, не треба їх надто "утеплювати".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я