Чи потрібно засмагати, щоб отримати більше вітаміну D: лікар розвінчала міф

Ще у 2021 році вчені дійшли висновку, що дефіцит вітаміну D підвищує ризик тяжкого перебігу Covid-19. Також із його нестачею пов'язують схильність до сезонних депресій, випадіння волосся і навіть зниження лібідо у жінок.

Вітамін D утворюється в організмі під впливом сонячного світла, і деякі люди намагаються запастися ним за допомогою засмаги. Ендокринолог Ілона Ханько попередила про ризики, пов'язані з такою поведінкою.

"Здавалося б, усе просто. Якщо вітамін D утворюється в шкірі, коли на неї потрапляє сонячний (ультрафіолетовий) промінь, то чим більше ми знаходимося під сонечком, тим більше вітаміну D утвориться. Але ситуація насправді протилежна, - пише лікар у Instagram. - Коли людина засмагає, у неї в шкірі утворюється пігмент меланін. Саме завдяки йому шкіра стає темнішою. Меланін конкурує з вітаміном D за ультрафіолетові фотони. Відповідно, або засмага, або сонячний вітамін. І вибір тут залежить не від нас".

Лікар Ханько порадила людям перевіряти свій рівень 25(ОН)D у крові, і у разі дефіциту приймати вітамін D постійно, і влітку, і взимку. Дозування при цьому має визначити спеціаліст.

"Загоряти для кращого утворення вітаміну D неефективно. А тривале перебування під активним сонцем підвищує ризик раку шкіри. Тому краще приймати препарат у таблетках або краплях. Це безпечніше для вашого здоров'я", - попередила вона.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я