RU  UA

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Чому з'являється алергія на косметику та як її уникнути

Часто неправильно підібрана косметика може стати причиною появи проблем різного характеру - від висипань до алегрії. За словами сімейної лікарки Світлани Кузьми, у складі косметичних засобів є певні речовини, які можуть до цього призвести: наприклад, великий вміст консервантів чи ароматизаторів. Спеціалістка розповіла про це питання детальніше.

"Алергію можуть викликати консерванти. За рахунок них косметика довше зберігається. Тому рекомендую обирати косметику з меншим терміном використання. Приблизно до половини чи 1 року терміну придатності. Звичайно, є і натуральні консерванти - сорбінова кислота, бджолиний віск. Тому якщо вони є в складі - тоді це плюс", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.

Фото: Getty Images

Ароматизатори теж можуть стати причиною алергії. За словами лікарки, це може статится, якщо їх там велика кількість - це відчувається по різкому запаху. Деякі природні речовини мають неприємний запах, тому виробник намагається замаскувати їх.

Щодо яскравої декоративної косметики - тіней чи помад. Щоб отримати яскравий колір, виробники додають нікель, анілінові барвники, солі хрому. Вони є небезпечними для організму, особливо коли через слизові потрапляють всередину.

"Якщо у вас алергія на певні харчові продукти: шоколад, горіхи, мед, злакові (глютен), пам’ятайте, що вони можуть входити в склад косметики також", - каже фахівець.

Як на рахунок напису "Гіпоалергенна"?

Гіпалергенна косметика може знизити ризик алергії. Але в такої косметики повинен бути короткий термін придатності і відсутній різкий запах.

Фото: Getty Images

Як пояснити той факт, що алергія сталась на косметику, яку раніше використовували?

"Тут є кілька причин: вийшов термін використання, ви почали приймати певні лікарські препарати або провели певні салонні процедури, неправильно зберігали косметику, також можлива причина зниження імунітету або нестачі вітамінів. Дві останні - сумнівні", - розповідає Кузьма.

Що часто викликає алергію і як уникнути?

Водостійка туш. Тому обирайте ту, де в складі є рослинні олії або мінеральний віск. Те саме стосується стійкої помади або ефекту збільшених губ, куди додають екстракти ментолу чи перцю.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я