RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Чи можна вагітним каву, приймати ванну та фарбувати волосся: лікар розвінчала міфи про вагітність

Вагітність оточує безліч міфів, серед яких є як нешкідливі, так і небезпечні для здоров'я майбутньої мами та дитини. Акушер-гінеколог Ольга Бєлоконь прокоментувала найпопулярніші помилки у своєму Instagram, на який підписано понад 3,5 млн читачів.

Фото: https://www.instagram.com/doctor_belokon/

Міф 1. Вагітним можна випивати по келиху червоного дорогого вина - корисно для гемоглобіну, судин, імунітету.

Лікар категорично заявила, що алкоголь під час вагітності – табу, оскільки з материнської крові він потрапляє до дитини через пуповину. Вчені не знають безпечних доз алкоголю для вагітних, і сьогодні таких не існує.

"Доведено, що вживання алкоголю під час вагітності може бути пов'язане з викиднями, мертвонародженням, а також із низкою довічних фізичних, поведінкових та розумових порушень у дитини в майбутньому, відомих під назвою фетальний алкогольний синдром (ФАС), - написала Бєлоконь. - Якщо ви випили алкоголь, не знаючи, що вагітні - не страшно. Страшно, якщо ви продовжуєте навмисно це робити, прикриваючись якоюсь міфічною користю або абсурдними рекомендаціями".

Міф 2. Можна розрахувати стать дитини, щоб запланувати хлопчика або дівчинку.

За словами доктора Ольги Бєлоконь, шанси зачати хлопчика чи дівчинку практично однакові та повністю залежать від того, який саме сперматозоїд батька (Х або У) із сотень мільйонів запліднить яйцеклітину. Єдиним гарантованим способом народження дитини певної статі є ЕКЗ із передімплантаційним генетичним тестуванням – дорогий та заборонений у багатьох країнах варіант.

"Всі інші методи (пози під час сексу, статеві акти ближче або далі від дня овуляції, спринцювання піхви содою та ін.) - практично не впливають на ваші шанси і можуть бути шкідливими, - написала вона. - В інтернеті купа аферистів, які по місяцю, зіркам, "оновленню" крові, даті народження/весілля/першої шлюбної ночі, по дню циклу або китайському календарю із задоволенням "допоможуть" вам зачати хлопчика або дівчинку. Деякі беруть за це гроші і збирають цілий статок, продаючи повітря".

Фото: unsplash.com

Міф 3. Вагітним не можна фарбувати волосся, нігті, приймати гарячу ванну.

Лікарка розповіла, що під час вагітності абсолютно безпечно приймати теплу ванну, але необхідно уникати перегріву: не повинно бути занадто жарко і гаряче. Також в приміщеннях, що добре провітрюються, можна фарбувати волосся і нігті - це ніяк не шкодить дитині.

Міф 4. Вагітним не можна кави.

За словами лікаря, вагітним можна пити до 200 мл кави щодня (не більше двох чашок еспресо). Також слід звертати увагу на кофеїн в інших продуктах та напоях – шоколаді, чаї, колі та ін.

Міф 5. На час вагітності потрібно позбутися котів.

Цей міф пов'язаний з острахом токсоплазмозу - паразитарного захворювання, яке може нашкодити дитині. Акушер-гінеколог пояснила, що набагато вищий ризик заразитися при вживанні немитих овочів і фруктів, термічно необробленого м'яса (стейків з кров'ю), недотримання гігієни на кухні. За наявності в будинку кішки досить регулярно прибирати котячий туалет у рукавичках і ретельно мити після цього руки.

Міф 6. Груди потрібно готувати до годування вже під час вагітності.

Доктор Бєлоконь розповіла, що масаж грудей і сосків не може підготувати жінку до грудного вигодовування: "Це ні від чого не захищає, не сприяє налагодженню ГВ у майбутньому і може бути шкідливим. Здобувайте адекватні знання про ГВ ще на етапі вагітності та залиште свої груди в спокої".

  • Раніше лікар Ольга Бєлоконь розповіла, чи правда щеплення від COVID-19 може спровокувати рак молочної залози.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я