В Україні набирає обертів чергова хвиля COVID-19, щодня хворіє дедалі більше людей. Чималу роль у перебігу хвороби відіграє раціон і дієта.
Про це пише "Обозреватель".
Вживання деяких груп продуктів і навпаки, виключення з раціону деяких з них, допоможе легше перенести коронавірусну інфекцію і швидше одужати.
Що потрібно їсти при коронавірусі
Фрукти та овочі не лише підтримають імунітет, а й зменшать запальний процес. Вони також є джерелом вітамінів, мінералів та антиоксидантів. За даними недавніх досліджень, рослинна дієта зменшує ризик зараження та полегшує прояви симптомів коронавірусної інфекції.
Курячий бульйон - легка, але поживна страва, цистеїн, що міститься в ньому, стимулює утворення слизу, що сприяє зволоженню слизових оболонок, допомагаючи їм очиститися від вірусів.
Цільнозернові продукти мають протизапальну дію. Згідно з дослідженнями, при споживанні цільного зерна маркери запалення знизилися у 838 осіб, які брали участь у експериментах.
Рослинний білок допомагає зберегти м'язову масу при зниженні фізичної активності. Він допоможе заповнити запаси енергії, яку організм активно витрачає на боротьбу з вірусом. При цьому рослинний білок краще справляється із запаленням, ніж тваринний.
Омега-3 жирні кислоти знижують запалення та чинять противірусний ефект. Тому важливо включити до раціону лосось, тріску, сардини тощо.
Теплий чай з медом здатний розщеплювати та виводити слиз із організму з кашлем чи нежитем. Мед пом'якшує біль у горлі, покращує сон, має антимікробну та імуностимулюючу дію.
Під час хвороби рекомендується скоротити споживання солі та цукру, копчених продуктів та продуктів глибокої обробки, а також надто жирних страв.
Раніше "Апостроф" розповідав про найкорисніший овоч сезону, який зберігає вітаміни всю зиму.