RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

"Сценарій судного дня" та пік заражень "Омікроном" в Україні: лікар дав прогноз щодо нового штаму

Штам коронавірусу "Омікрон" з'явився вже на всіх континентах, погіршуючи економічні прогнози та посилюючи побоювання щодо ще однієї складної зими.

Про те, чого варто очікувати людству і коли в Україні варто очікувати прогнозу нового штаму, у своїй статті на сайті "Дзеркало Тижня" розповів лікар-інфекціоніст, епідеміолог, доктор медичних наук, професор Віктор Гавура.

За словами фахівця, поки що немає можливості передбачати, як поширюватиметься "омікрон" у найближчому майбутньому - все залежатиме від змін епідемічної ситуації у світі. Гавура зазначає, що для виробництва першої ринкової партії нової вакцини проти штаму "омікрон" провідним фармакологічним компаніям знадобиться близько трьох місяців.

Водночас, як наголосив учений, не можна виключити і найгірший із варіантів розвитку епідемічного процесу, який деякі вчені на Заході називають "сценарієм судного дня". При цьому є ймовірність, що вірус почне мутувати настільки швидко, що стане несприйнятливим до імунної відповіді, що розвинулася, як це відбувається у хворих на СНІД.

"Однак, на мій погляд, прогноз більш оптимістичний. Цілком імовірно, що ми спостерігаємо специфічну адаптацію коронавірусу в середовищі його проживання. Пасуючись в особливо сприйнятливому організмі, в цьому випадку, коли ми говоримо про першого хворого в ПАР, — в організмі хворого на СНІД, вірус кардинально змінився, і з'явився новий його варіант — штам "омікрон". Заодно значно підвищилася його контагіозність (заразність). Наприклад, збільшення нових випадків захворювання в ПАР за тиждень — +392%. Передумовою цього стала велика кількість мутацій у спайк-білку «омікрон»-варіанта, що дозволяє вірусу легше проникати в клітини-мішені. Таким чином, новий вірус поширюється набагато швидше, ніж інші штами, які виявлялися раніше в період пандемії", - зазначає Гавура.

Поряд із цим, внаслідок мутації знизилася патогенність (хвороботворні властивості) нового вірусу, про що свідчить легший перебіг інфекції. Відповідно, за словами Гавури, є ймовірність, що знизиться й летальність від викликаних ним захворювань. Відтак, із часом більш інвазивний штам "омікрон" може витіснити з людської популяції решту штамів коронавірусу, перетворившись на ординарну, сезонну гостру респіраторну вірусну інфекцію — всім відому ГРВІ.

"На сьогодні ж, зважаючи на темпи поширення штаму «омікрон» у різних країнах, пік захворюваності на нього в Україні настане через три-чотири місяці й почне знижуватися навесні 2022 року з приходом сонячних днів із інтенсивною інсоляцією. Тож є вдосталь часу, щоб підготуватися до боротьби з ним та до профілактики можливих заражень. І починати треба з негайних і послідовних дій. Слід збільшити фінансування на місцевому та національному рівнях, щоб запобігти поширенню інфекції. Головне на цьому етапі — якомога більше громадян охопити щепленням", - наголосив доктор медичних наук.

Раніше медики зробили тривожну заяву щодо штаму "Омікрон" у Європі - вони вважають, що у "Омікрона" вищий рівень зараження, ніж у Delta.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я