Як харчуватися у Великий піст без шкоди для здоров'я: поради лікарів

18 березня в Україні розпочався Великий піст, який триватиме 48 днів і закінчиться на Великдень (у 2024 році його відзначають 5 травня). У цей період прийнято відмовлятися від продуктів тваринного походження, і лише в деякі дні (з 26 по 28 квітня) можна їсти рибу. Але наскільки корисно дотримуватися такого суворого меню? Ось що про це сказано на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Читайте також: Традиційні страви пісного меню: що готувати без м'яса під час Великого посту.

Фото: pexels.com

Лікарі зазначили, що відмова від м'яса, особливо від ковбас, сардельок, копченостей та інших оброблених м'ясних продуктів, піде здоров'ю на користь. Також корисно буде збільшити кількість овочів у раціоні - вони багаті на вітаміни, клітковину, покращують роботу кишечника, стан судин, шкіри та імунітету. Але є обмеження, які підходять не всім.

За словами експертів, меню на Великий піст передбачає практично повну відмову від жирів, в яких є важливі для здоров'я вітаміни - А, Е, D, "хороший" холестерин (ліпопротеїди високої щільності), поліненасичені жирні омега-3 кислоти.

"Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, погіршуватиметься зір, може порушитися обмін кальцію і більш вразливими стануть молекули тіла до атак вільних радикалів, - йдеться в публікації МОЗ. - Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі та мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушень утворення статевих гормонів".

Читайте також: Як приготувати пісний майонез - заправку для салатів, в рецепті якої немає яєць.

Щоб компенсувати нестачу вітамінів, під час Великого посту рекомендується їсти горіхи, насіння льону, гарбуза, соняшника.

Фото: pexels.com

Відмова від яєць - також не найкорисніше рішення, адже вони є комплексним джерелом білка та корисних жирів. Якщо ви не плануєте їсти яйця під час посту, в раціоні повинні бути соєві продукти, соняшникове і гарбузове насіння, шпинат, кукурудза.

Крупи – найпростіший вибір для пісного меню, але лікарі попереджають, що харчуватися одними кашами – не здоровий вибір. Гречану, перлову, пшоняну, вівсяну та інші крупи потрібно поєднувати з насінням, грибами, овочами та бобовими. Бобові - гарне джерело білка, їх можна додавати до салатів, робити паштети та намазки на бутерброди. Йдеться не тільки про квасолю, але також про сочевицю, нут, горох.

Фото: pexels.com

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я