RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Медична евакуація: як постраждалим від війни українцям потрапити на лікування за кордон

Українці, які постраждали від війни, можуть виїхати на лікування за кордон у рамках безоплатної медичної евакуації. Як це зробити, йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Згідно з критеріями евакуації, лікуватися в європейських клініках можуть діти та дорослі з мінно-вибуховими та опіковими травмами, а також люди з онкологічними захворюваннями.

Фото: Getty Images

на лікування за кордон можна кількома способами:

  • зверніться до лікаря відповідної спеціальності в обласній лікарні та проконсультуйтеся з ним;
  • в обласному департаменті охорони здоров'я отримаєте інформацію у особи, відповідальної за направлення українців на лікування за кордоном під час воєнного стану;
  • подайте особисту заявку через сайт МОЗ у розділі "Громадянам".

Відповідність критеріям підтверджують за допомогою "Виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого" (документ № 027/о). Її заповнює лікар, який координує спрямування громадян України на лікування за кордон.

Читайте також: У МОЗ нагадали критерії для встановлення інвалідності: коли дають 1, 2 та 3 групу.

Медична евакуація за кордон поранених військовослужбовців проводиться через командування Медичних сил України. Докладніше про це можна дізнатися на сайті Принцип.

Серед документів, які мають бути у пацієнта – внутрішній чи закордонний паспорт. Також можуть знадобитися виписки з історії хвороби, але наразі для евакуації тяжкопоранених або онкохворих дітей це не є обов'язковим.

Готувати пацієнта до виїзду можуть від 3 днів до 2 тижнів – кожен випадок розглядається окремо. У разі потреби хворого можуть супроводжувати родичі або близькі.

Лікування евакуйованих українських пацієнтів за кордоном безкоштовне – його оплачують уряди країн-партнерів. Нині таким чином на лікування вже виїхало понад 3000 українців.

  • Докладніше про алгоритм евакуації за кордон можна дізнатися на сайті МОЗ.
  • Окремо ознайомтеся із затвердженими критеріями евакуації на лікування за кордоном.

Раніше в Україні вперше зробили унікальну операцію з протезування військового, який втратив обидві ноги.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я