RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Які гормони відповідають за кохання та чому воно закінчується

Кожна людина рано чи пізно переживає першу закоханість і абсолютно нові для себе відчуття. Про те, як виникає відчуття закоханості, які етапи воно має та чому з часом проходить розповіла лікар-ендокринолог Анастасія Галецька.

Анастасія Галецька Фото: instagram.com/dr.galetskayan

"Ми прокидались з думками один про одного і так само засинали. Запах, погляд, дотик …все! Неймовірні відчуття... Я впевнена, що кожна людина хоча б один раз відчувала ті самі "метелики в животі". А чи знаєте ви, що саме гормони в нашому організмі керують цим процесом? Так -так. Саме вони відповідають за закоханість, за розчарування. Адже і вислів такий є: "Від кохання до ненависті - один крок", - пояснює експертка у своєму блозі в Instagram.

Читайте по темі: Як гормони впливають на вагу і чи винні вони у зайвих кілограмах.

Так що ж таке кохання з точки зору науки?

Коктейль, коли вливають різні види алкоголю по черзі, і ми випиваємо його поступово. Так от суміш гормонів, які викидає наш організм, і є той самий коктейль. Тільки замість алкоголю гормони:

  • дофамін
  • естроген
  • кортизол
  • адреналін
  • серотонін
  • тестостерон
  • норепініфрин
  • фенілетиламін
  • окситоцин
  • вазопресин.

Лікарка пояснює, що у нашому мозку є три зони, які відповідають за кохання:

  • префронтальна кора - частинка кори мозку, яка відповідає за емоції;
  • гіпофіз - ендокринна залоза, яка продукує низку гормонів, які в свою чергу активують і діють на ендокринні залози;
  • гіпоталамус, який допомагає гіпофізу.

"Імпульсивна та пристрасна любов з прагненням до статевої близькості пояснюється різким підвищенням і викидом дофаміну, адреналіну, тестостерону, естрогенів або алкоголем, який потрапив до організму. Сильна закоханість активізує ту ділянку мозку, яка виробляє дофамін. Гіперактивність, відчуття ейфорії, підвищена чутливість - це все є роботою дофаміну", - розповідає спеціалістка.

Фото: Getty Images

Окрім того, експертка зазначає, що при знайомстві чоловіки оцінюють очима, тоді як жінки - наскільки спокійно і надійно поряд з чоловіком. На цьому етапі виробляються феромони і гормони пристрасті: тестостерон, естроген, адреналін, кортизол та дофамін.

Згодом це все переходить у наступну фазу (якщо переходить), і в тілі людині активізуються гормони фенілетиламін (гормон закоханості), норадреналін (гормон гніву), дофамін (гормон задоволення), серотонін (гормон настрою). Фахівець наголошує, що суміш цих речовин визначає, що ми будемо відчувати до протилежної статі.

Читайте також: Не варто в це вірити. Лікар розвінчала 5 популярних міфів про секс.

Наступний етап: люди прив'язується один до одного, і за це відповідають окситоцин, вазопресин, ендорфіни - це спокійна виважена любов "без рожевих окулярів".

"Гормони утворюються та розщеплюються. Найкоротшу дію має фенілетиламін та норадреналін, адже їхня тривалість - кілька хвилин. Тому закоханість і не триває вічно, і коли гормони досягли піку і починають знижуватися, настає стадія розчарування або завершення любові - стан, коли ти адекватно оцінюєш партнера", - резюмує Галецька.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я