Чому у жінок випадає волосся: лікар назвала 6 найпоширеніших причин

Дефіцит вітамінів і мікроелементів - поширена, але далеко не єдина причина випадіння волосся. Про це розповіла ендокринолог Анастасія Галецька, перерахувавши інші фактори появи цієї проблеми.

У Instagram лікар назвала 6 частих причин випадіння волосся у жінок:

1. Дефіцити. Жінки, які не вживають м'ясо, мають регулярну менструацію та короткий цикл, повинні розуміти, що це поширена причина дефіцитів феритину та заліза. Також волосся може випадати через нестачу вітаміну В12 і цинку.

2. Анемії, включаючи залізодефіцитну, фолієводефіцитну та В12-дефіцитну.

3. Захворювання щитоподібної залози (ЩЗ): гіпотиреоз (знижена функція ЩЗ) та гіпертиреоз (підвищена функція ЩЗ). Гормони щитоподібної залози відіграють ключову роль у жіночій красі, тому за її функцією теж слід стежити.

4. Гіперандрогенна алопеція. Підвищений рівень андрогенів (тестостерон, ДГЕА-сульфат, андростендіон тощо) впливають на волосяні фолікули.

5. Гіперпролактинемія – підвищення рівня пролактину за різних причин також може давати різке випадіння волосся.

6. Гіперкортицизм – підвищення рівня гормону стресу кортизолу.

Фото: Getty Images

Лікар Галецька зазначила, що всупереч поширеній думці, дефіцит вітаміну D в організмі не є основною причиною випадіння волосся у жінок. Ендокринолог не рекомендує займатися самодіагностикою, здаючи аналізи на власний розсуд. "Причин багато, аналізів – здавати не перездавати, тому краще звернутися до лікаря. Так дешевше, повірте", – порадила вона.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я