RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Психолог розповів, як стабілізувати дитину після виїзду із зони бойових дій

Війна Росії проти України змусила мільйони українських жінок покинути свої домівки та бігти з-під обстрілів, рятуючи своїх дітей. Пережиті події дуже впливають на психіку, особливо на дитячу, яка дуже вразлива. Психолог Київського Дворика Мартін Лазіцкий дав кілька порад батькам, як стабілізувати душевний стан дитини, яка виїхала із зони бойових дій.

Фото: Pixabay

Стабільний дорослий

Чим молодша дитина, тим більше її реакції залежать від реакції дорослого. У надзвичайних ситуаціях цей принцип посилюється. Тому відповідальний дорослий має піклуватися про себе. Маючи ресурс та стабільність, дорослий демонструє впевненість та транслює безпеку, що так необхідно дитині.

Задоволення природних потреб

Опинившись у безпечному місці, дитина має знати, де вона і скільки часу може бути тут. Обов'язково показати їй місця, де вона зможе спати, попити, поїсти, скористатися туалетом, душем, зарядити гаджет і зв'язатися з близькими.

Короткі прості інструкції

Використовуйте максимально короткі та змістовні речення. Це дозволяє налагодити контакт та донести необхідну інформацію без зайвих деталей та тиску.

Фото: Getty Images

Зниження очікування

Поведінка дитини може відрізнятися від її стандартної, і це нормально. Їй потрібен час для відпочинку та відновлення. Для кожного він свій.

Погляд у майбутнє

Дорослий має максимально фіксувати дитину на теперішньому та говорити про наступні плани, пов'язуючи всі частини буття зараз із майбутнім. Це дозволить дитині змістити увагу та усвідомити, що майбутнє можливе.

Фото: Pixabay

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я