RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Віспа мавп поширюється світом: як готуються в Україні до можливих заражень

Під час війни в Україні, країна має бути готовою до нових біологічних загроз, а саме - віспи мавп. Хоч ризик зараження мінімальний, вірус може мутуватися і призвести до серйозніших наслідків. Наразі Україна очікує рекомендації від ВООЗ стосовно протидії розповсюдженню відповідної хвороби.

Про це повідомив голова Комітету з питань здоров'я, народний депутат Михайло Радуцький у Facebook.

"Неодноразово казав про те, що після пандемії COVID-19 світ очікують інші виклики, зокрема, поява нових вірусів. Навіть під час війни Україна має бути готовою до нових біологічних загроз. Очікуємо рекомендації від ВООЗ, як протидіяти розповсюдженню мавпячої віспи, і разом з МОЗ готуємо відповідні заходи", - зазначив він.

Виявлення мавпячої віспи

Віспу мавп зафіксували ще у 1970 році у приматів та диких тварин, таких як мавпи, щури та білки з лабораторій Центральної та Західної Африки. Цей вірус відрізняється від звичайної віспи більш легким перебігом хвороби. Заразитися можна після тривалого тісного контакту з інфікованною твариною або людиною через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа, рота. Також заразитися можна через одяг та постільну білизну, що були у контакті з інфікованними.

У 2022 році, 7 травня, зафіксували перший випадок захворювання віспою мавп у Великій Британії. Хворий мандрував у Нігерії. За два тижні після цього, віспу зафіксували у США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції та Австралії.

Симптоми

Інкубаційний період - 6-16 днів. Серед симптомів: лихоманка, озноб, головний біль, біль у м’язах, перевтома, а далі ще додаються характерні висипи на тілі. Віспа мавп сама проходить за два-три тижні, однак є випадки тяжкого перенесення цієї хвороби. Рівень смерті - від 1% до 15%. Найскладніше хворіти дітям.

У групу ризиків входять туристи, які повернулись із Африки, а також люди, які їдять м'ясо диких тварин або торкалися їх.

Ризик спалаху

За даними британських та американських науковців, ризик спалаху епідемії від віспи мавп - мінімальний. Також Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) повідомляють, що існує вакцина від звичайної віспи, яка діє й від віспи мавп. Ефективність вакцини - 85%.

"На даний час ситуація з розповсюдженням віспи мавп не виглядає занадто загрозливою, однак є ризики мутації вірусу, що може призвести до серйозніших наслідків", - наголосив Радуцький.

Нагадаємо, у Британії зафіксували випадки зараження небезпечною хворобою - віспа мавп.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Маріуполі може статися спалах небезпечної хвороби через низьку якість питної води та повну антисанітарію.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я