RU  UA

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Як впоратися з мігренню без ліків: лікарка назвала топ-10 способів, які можуть допомогти

Сьогодні через війну та вимушену евакуацію українці часто не мають доступу до лікарських препаратів, а мігрень дається взнаки. Невролог Анастасія Гончар назвала немедикаментозні методи зняття головного болю, які має знати кожен.

Лікар зазначила, що ефективність цих способів не стовідсоткова і може суттєво відрізнятися у кожного пацієнта. А також підкреслила, наведені нижче поради не замінюють лікування, яке приписав лікар.

Фото: instagram.com/dr.ahonchar

Топ-10 способів лікування мігрені без таблеток

1. Лід. Можна використовувати пакет із льодом для знеболювання, зазвичай на висоті нападу головного болю. Комусь допомагає напій з льодом (вода чи тонік). Також існують спеціальні пристрої, що діють на основі охолодження - капелюх головного болю, охолоджуюча подушка, знеболювальні патчі. Їх можна придбати в інтернет-магазинах або зробити самостійно з підручних матеріалів.

Фото: instagram.com/dr.ahonchar

2. Сон. Багатьом пацієнтам достатньо поспати та напад зникає. Для сну використовуйте маски на очі, відпочивайте у тихій темній кімнаті.

3. Ванна/душ. Під час або після нападу прийміть ванну з ефірними оліями – це допоможе розслабитись, зняти напругу м'язів голови, плечей та шиї. Варіант ванни: додайте в гарячу ванну дві чашки магнієвої солі та чашку соди. Покладіть лід на ділянку шиї та полежіть 10 хвилин – біль повинен значно зменшитися. Ще один варіант – погріти ступні у гарячій воді. Гарячий душ також може бути гарною опцією.

4. Ефірні олії. Лавандова, евкаліптова, перцевої м'яти, лимона – кілька крапель втерти у скроневу ділянку, лоб та на задню поверхню шиї.

5. Кава. Чашка кави може знизити інтенсивність болю на 30%. Але при хронічній мігрені краще уникати зловживання кофеїном.

6. Імбир. Вживайте, щоб зняти нудоту.

7. Масаж тригерних точок, натискання ділянки скроні зі сторони болю.

8. Наводнення. Вживайте багато рідини, щоб швидше зняти напад. Зневоднення є відомим тригером мігрені.

9. При хронічній мігрені допомагають техніки прогресуючої м'язової релаксації, стретчинги.

10. Медитація у щоденній рутині допомагає знизити частоту мігрені.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я