RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Менструація та війна: гінеколог розповіла, що робити у разі затримки

За 13 днів повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну жінкам довелося пережити величезний стрес, який не міг не позначитися на їхньому здоров’ї. Акушер-гінеколог Олена Березовська розповіла, що під час військових дій репродуктивна функція може вимикатися, тому менструальні цикли можуть припинятися.

Акушер-гінеколог Олена БерезовськаФото: instagram.com/dr_olena_berezovska

На своїй сторінці в Instagram експерт пояснила, що це норма для стресового стану. "По-перше, ваш організм не може бути в режимі програми розмноження, коли ваше життя в небезпеці", - написала вона.

"По-друге, втрата крові при місячних у таких випадках теж не потрібна. Довіртеся своєму тілу! Не слід викликати місячні. Подумайте про свою безпеку, їжу, укриття та ближніх, а ваше тіло подбає про вас теж. Коли ваша нервова система вийде з екстреного режиму самозбереження, менструальні цикли з'являться", - додала Березовська.

Що робити, якщо менструація не приходить?

  • Якщо в цьому є потреба, зробіть тест на вагітність. Просто щоб не додавати ще однієї причини паніки.
  • Лікувати затримку не потрібно.
  • Викликати менструацію спеціально теж не слід.
  • Просто спробуйте виспатися, зосередитися на позитивних аспектах життя і перестаньте сварити себе за обставини, які від вас не залежать.

Раніше ми писали, як підготуватися до пологів під час війни. Через дії російських окупантів вагітні жінки часто не можуть отримати своєчасну консультацію та допомогу, тому акушер-гінеколог Наталія Лелюх дала поради майбутнім мамам. Лікар звернулася до жінок, чий термін вагітності перевищує 37 тижнів, а пологи можуть розпочатися протягом 3-4 тижнів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я