RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Як підготуватися до пологів під час війни: акушер дала поради вагітним

На четвертий день війни в Україні під обстрілами та вибухами народилося десятки дітей, і деякі з них з'явилися у бомбосховищах та метро. Через дії російських окупантів вагітні жінки часто не можуть отримати своєчасну консультацію та допомогу, тому акушер-гінеколог Наталія Лелюх дала поради майбутнім мамам.

Лікар звернулася до жінок, чий термін вагітності перевищує 37 тижнів, а пологи можуть розпочатися протягом 3-4 тижнів.

"Пологи перенести і відкласти неможливо, - написала Лелюх у Facebook. - Хороші новини: нормальні фізіологічні пологи - процес не блискавичний, і в принципі не вимагає особливої медичної допомоги, тому тут важливий спокій, розуміння, що відбувається, і як на це реагувати".

Акушер-гінеколог Наталія Лелюх Фото: Facebook

Як готуватися до пологів під час війни

  1. Дізнатися телефони та контакти найближчої ТРО та пологового будинку. Якщо пологи почнуться, за ними можна звернутися для організації транспортування жінки до пологового будинку.
  2. Не намагатися доїхати до пологового будинку в комендантську годину на власному автомобілі: тероборона може спочатку стріляти, а потім питати, куди і навіщо ви їдете у заборонений час.
  3. Від початку регулярних переймів до повного відкриття шийки матки може пройти від 12 до 18 годин. Зазвичай за цей час можна дочекатися закінчення артобстрілу у безпечному місці, піднятися додому, зібрати необхідні речі та викликати швидку.
  4. З 37 тижня вагітності потрібно завжди носити із собою документ та обмінну карту вагітної. Також слід мати при собі ліки за призначенням лікаря та пляшку води.

Як зрозуміти, що почалися пологи

Наталя Лелюх пише, що пологи відрізняються тягнучим і дуже специфічним болем унизу живота, схожим на пронос та менструацію. Вони мають відносну регулярність і поступово стають довшими та сильнішими.

Навколоплодні води можуть відійти ще до пологів, або вже перед народженням дитини при повному відкритті шийки матки. Слід дізнатися та записати час, коли почали відходити води.

У нормі навколоплідні води схожі на молочну сироватку із білими частинками. Не нормально, якщо вони з кров'ю або зелені - у такому разі викликайте швидку.

Якщо після відходження вод пройшло 18 годин, а перейми не почалися, також слід звернутися до лікарні.

Що робити, якщо стрімкі пологи почалися під час повітряної тривоги

"З необхідного: чиста тепла вода, одноразові пелюшки з поглинаючим шаром, чисті ножиці, 3-4 пари стерильних рукавичок, одяг для малюка, людина з медичною освітою поряд або постійний телефонний зв'язок з лікарем, - пише акушер-гінеколог. - Ліки при природних пологах не потрібні. Якщо будуть розриви промежини, шви може накласти лікар, який приїде на виклик після завершення повітряної тривоги".

Пуповину лікар Лелюх радить перерізати після завершення її пульсації – через 3-4 хвилини після народження дитини.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я