RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Викликає рак голови та шиї: медики назвали "популярний" напій

Ракові клітини не потребують нашої допомоги, щоб розмножуватися і поширюватися в організмі. Проте все більше даних свідчать про те, що наші дії можуть сприяти інтенсивності розвитку раку.

Згідно з нещодавнім дослідженням, опублікованим в Британському журналі раку, збільшення кількості споживання алкогольних напоїв сильно підвищує ризик розвитку раку голови та шиї.

Дослідження вивчало вплив тривалості та інтенсивності вживання алкоголю на ризик розвитку раку голови та шиї. Рак голови та шиї є відносно рідким типом раку. У голові та шиї є понад 30 областей, де може розвинутися рак, у тому числі:

  • Рот і губи,
  • Голосова скринька (гортань),
  • Горло (глотка),
  • Слинні залози,
  • Ніс і пазухи,
  • Область ззаду носа і рота (носоглотка).

"Алкоголь є добре відомим фактором ризику раку голови та шиї (HNC). Це дослідження має на меті вивчити вплив інтенсивності та тривалості вживання алкоголю у вигляді спільного безперервного впливу на ризик HNC", - пишуть дослідники.

Були використані дані з 26 досліджень "випадок-контроль" в консорціумі INHANCE, включаючи тих, хто ніколи не пив або вживав 10 напоїв на день протягом 54 років (24 234 особи контролю, 4 085 ротова порожнина, 3 359 ротоглотка, 983 гіпофарингеальна і 983 3340 - рак гортані).

Було досліджено співвідношення доза-відповідь між ризиком та спільним впливом інтенсивності та тривалості вживання алкоголю з коригуванням потенційних факторів, зокрема тютюнопаління.

Що з'ясували дослідники?

Вони помітили, що для всіх областей ризик раку активно зростав із збільшенням кількості напоїв на день, без помітного порогового ефекту при меншій інтенсивності.

Для кожного рівня інтенсивності ризик розвитку раку ротової порожнини, гіпоглотки та гортані не змінювався залежно від років вживання алкоголю, що свідчить про відсутність впливу тривалості.

Ризик раку ротоглотки збільшувався з тривалістю до 28 років, а потім зменшувався. Ризик досяг піку при більш високих рівнях інтенсивності та тривалості для всіх "областей" раку.

"Сьогодні результати ще більше стимулюють знизити інтенсивность вживання алкоголю для зменшення ризику HNC", - підсумували дослідники.

Чи одні алкогольні напої небезпечніші за інші?

Всі види алкогольних напоїв можуть викликати рак.

"Алкоголь розщеплюється на шкідливу хімічну речовину, а також може вплинути на хімічні сигнали нашого організму, підвищуючи ймовірність розвитку раку", - пояснюють у Cancer Research UK.

Важливо відзначити, що вживання алкоголю не означає, що ви точно захворієте на рак.

"Ваш ризик буде залежати від багатьох факторів, включаючи речі, які ви не можете змінити, наприклад, ваш вік та генетика", - розповідають у Cancer Research UK.

Але вживання меншої кількості алкоголю також має багато інших переваг: ви можете зменшити ризик нещасних випадків, високого кров’яного тиску та захворювань печінки.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, як правильно відновитись після перенесеного коронавірусу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я