RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Чому при COVID-19 росте цукор: лікар дав відповідь

У пацієнтів, що перенесли захворювання на COVID-19 у тяжкій формі, є ризик розвитку цукрового діабету. До того ж, рівень глюкози в крові може підніматись і під час перебігу хвороби.

Про причини підняття рівня цукру при коронавірусі розповідає лікар Тарас Жиравецький.

"Ті пацієнти, які мають метаболічний синдром, тобто порушення обміну речовин, часто і так є в групі ризику підняття рівня глюкози. COVID-19 є провокатором і може його піднімати", - пояснює одну з основних причин Жиравецький.

Вірус здатний викликати зміни в метаболізмі глюкози, котрі будуть погіршувати перебіг вже наявного цукрового діабету або спровокують появу та розвиток цього захворювання.

"Найважливішим чинником є використання стероїдних гормонів, тобто використання дексометазону, медролу чи солу медролу стимулює підняття глюкози - це побічна дія стероїдних гормонів", - додав лікар.

Також він наголосив, що людям з групи ризику підняття цукру, які відчувають сильну спрагу, втому, краще мати при собі глюкометр та час від часу перевіряти рівень глюкози в крові.

"Якщо у вас цукор більше 6.6, будь ласка, зверніться до ендокринолога. Якщо він більший за 15, 20 одиниць - треба терміново звернутися до лікаря-ендокринолога. Зволікати не бажано", - наголошує Жиравецький.

За словами лікаря, у частини пацієнтів за 2-3 тижні після ковіду рівень цукру повертається в норму без серйозного лікування, в іншої - не повертається або повертається дуже повільно. У такому разі необхідно звернутися до сімейного лікаря, що направить вас до ендокринолога.

Раніше "Апостроф" писав про поради від лікаря Євгена Комаровського щодо того, як відновитися після захворювання на коронавірус.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я