RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Все заради здоров'я громадян: в Україні антибіотики продаватимуть лише за рецептом

В Україні із квітня цього року купувати самовільно антибіотики в аптеках стане неможливо. Їх відпускатимуть виключно за електронним рецептом лікаря.

Про це на брифінгу оголосив очільник Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Він зазначив, що таким чином покладуть край неконтрольованому та нецільовому використанню антибіотиків та розвитку стійкості до протимікробних медпрепаратів.

Ляшко навів дані Центру громадського здоров'я - майже 64% громадян помилково вважають, що вірус та застуду здатний здолати антибіотик. У підсумку неправильне вживання антибактеріальних ліків зменшує їх ефективність.

Так виглядатиме алгоритм отримання електронного рецепту на купівлю антибіотиків:

  • антибіотик може призначити будь-який лікар, незалежно від декларації із сімейним лікарем;
  • в е-рецепті вказуватимуть тільки дієву речовину, а не комерційну назву, лікарську форму та дозування, спосіб застосування та тривалість;
  • е-рецепт потрібно показати в аптеці, підключеній до е-системи охорони здоров'я, вибрати будь-які ліки, що містять вказану діючу речовину;
  • право на е-рецепт матимуть тільки ті громадяни, які зареєстровані у електронній системі охорони здоров'я.

Міністр додав, що після запуску е-рецепту на антибіотики наступним етапом стане запуск е-рецептів на наркотичні препарати та на всі рецептурні ліки.

Як повідомляв "Апостроф", за даними Міністерства охорони здоров'я, в країну повернулася епідемія поліомієліту - вона несе серйозну загрозу дітям.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я