RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Нові правила торгівлі антибіотиками в Україні: епідеміолог попередив про страшні наслідки

Уряд України вирішив взяти під жорсткий контроль оборот антибіотиків у країні. Планується, що у 2022 році вже не буде вільного продажу антимікробних препаратів: все лише за рецептом, причому електронним.

"Апостроф" розібрався в нововведеннях і з'ясував, як це може позначитися на здоров'ї наших співгромадян.

З 1 квітня наступного року, за словами чиновників МОЗ, антибіотики в Україні відпускатимуть лише за електронним рецептом.

"Ми хочемо встановити дієві механізми контролю за відпуском рецептурних лікарських засобів та починаємо, звичайно, з антибіотиків для боротьби з антибіотикорезистентністю", - заявив перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комарида.

За словами самих сімейників, електронні рецепти це, звичайно, зручно.

"На практиці це не така велика складність. От якби були паперові рецепти як раніше, де потрібно поставити і трикутну печатку, і круглу, і завірити документ начмедом. В електронному форматі все дуже легко і просто робиться: п'ять хвилин роботи. І я можу більше часу приділити самому пацієнту, не займаючись паперовою тяганиною", - зазначає Владислав Ващенко.

Але проблема: щоб отримати від лікаря зручний електронний рецепт на антибіотики, потрібно спочатку потрапити на прийом до цього лікаря. А це може перетворитись на той ще квест, адже сімейників в Україні катастрофічно не вистачає.

"Зараз до сімейного лікаря можна потрапити хіба що за два тижні. А без запису система не пропустить рецепт, і сімейний лікар на первинній ланці не випише жодного антибіотика. Helsi часто і довго "глючить" і навіть будучи на прийомі, отримати електронний рецепт досить складно. Навіть хворі на діабет чекають рецепти на інсулін по кілька діб. На 20% населення в країні взагалі фізично не вистачає сімейних лікарів. Ці люди лікуються підпільно чи напівпідпільно. І їм рецепт на антибіотик взагалі ніхто не дасть. Це, не кажучи про те, що значна частина призначень сімейними лікарями робиться по телефону, через месенджери – без повторних прийомів. І якщо всі ці пацієнти щоразу записуватимуться, первинна ланка просто "ляже". Таким чином, безліч людей, зокрема тяжкохворі з хронічними захворюваннями або маленькі діти будуть позбавлені своєчасного доступу до життєво важливих препаратів. Це спричинить колосальну кількість смертей", - пояснює "Апострофу" епідеміолог Олексій Галімський.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Чорний" ринок та ліки для тварин замість антибіотиків: Україна на порозі медичного хаосу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я